Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Орендоване житло: як всі карантини вплинули на вартість квартир, та хто від цього виграв

Важливо

Карантин вплинув абсолютно на усі сфери  в житті людей. Обмеження відобразились на ринку нерухомості, вплинувши й на ринок оренди квартир у кожному місті в Україні. Столичні ціни на житло значно понизилися, а в регіонах ситуація змінилася ще суттєвіше.

З початком карантину деякі орендодавці самі запропонували своїм орендарям платити трохи меншу суму за житло. А більшість орендарів, почувши про таку тенденцію, звернулися до своїх власників квартир з проханням піти на поступки і зменшити вартість оренди житла. Орендодавці знижували ціни на квартири від 20% до 50%.

Якщо власники квартир не погоджувалися, то багато орендарів з’їжджали в пошуках більш доступних варіантів. Сьогодні виходить так, що правила на ринку нерухомості «диктують» орендарі і загальна економічна ситуація в країні. В результаті середні ціни на ринку змінилися, власники житла поки змушені приймати умови орендарів.

Подобова оренда наразі зникла

Ринок житла складається з двох видів: подобова і довгострокова оренда. За словами регіонального директора агентства нерухомості «Сіріус-Дніпро» (Київська філія) Іллі Ярмошенка, на час карантину подобова оренда взагалі зникла. На це вплинули обмеження в пересуванні людей і віддалена або призупинена робота.

«Велика кількість того житла, яке здавалося щодобово, перейшло в довгострокову оренду. Відповідно, у нас додалася велика кількість житла. А коли пропозиція домінує над попитом, тоді ціна падає», – говорить Ілля Ярмошенко.

За його словами, навіть з першими етапами виходу з карантину, поки ринок не оговтався. Наразі ціни впали відсотків на 30-40, а це дуже багато.

«Наприклад, перед самим початком карантину, 3 березня, ми здали однокімнатну квартиру на м. Героїв Дніпра за 10.500 грн, а вже 15 березня до нас «зайшла» двокімнатна квартира прямо перед метро за 11.000 грн. Ми не могли її здати за 10.000-9.000 і в результаті здали за 8.500 грн», – розповідає ріелтор.

«Ми підписали договір, в якому вказали, що ціна не змінюватиметься півроку. Проте, ми її навіть довго здавали, як для такої квартири за такою ціною», – додає він.

Ілля Ярмошенко зізнається, що і сьогодні телефон у нього не обривається, бажаючих винайняти житло стало значно менше, а власники квартир вимушені знизити вартість на квартири, якщо зацікавлені здати.

Краще знизити ціни, ніж залишитися без орендарів

Орендодавці від початку карантину зрозуміли, що краще менша плата за оренду, аніж узагалі жодної.

Поки карантин не закінчився остаточно, досі є обмеження, люди менше їздять країною і менше їздять на роботу, через це попит на квартири досі не підіймається. До того ж, загальна ситуація в країні теж накладає свій відбиток – раніше у людей було більше впевненості у майбутньому і розуміння, куди рухається країна.

Ціни на смарт-квартири, («кавалерки» як їх називають у Львові чи «гостинки» в Харкові), які знімали переважно студенти, сезонні працівники, або люди, які жили самі, впали взагалі на всі 50%.

Ситуація з так званим «елітним житлом» виглядає ще гірше.

«Попит на них зупинився ще перед карантином, а зараз все лише погіршилося, – говорить експерт з нерухомості Ілля Ярмошенко. – У нас є гарна квартира, з гарним ремонтом в ЖК Міністерський за 14 000 грн і ніхто не цікавиться. Є ще одна квартира на початку вул.Героїв Сталінграду, там гарні будинки, з гарним плануванням, меблями… Власник хоче за неї 24.000 грн. Він оплачує рекламу, ми працюємо, але наразі здати таке житло неможливо».

В центрі столиці (де оренда житла, традиційно значно вища, ніж по місту загалом, і тим більше, в інших містах), раніше ціни на оренду однокімнатної квартири стартували від 12.000 грн, зі старим ремонтом і старими меблями. Тепер ціни на такі квартири починаються від 8.000 грн.

Багато орендодавців, виставляючи оголошення, вказують, що ціну знижено на період карантину, або ж одразу знижують ціну, вказуючи, що після карантину вона не зміниться.

Все покращиться, але  складно передбачити коли

Деякі працівники з нерухомістю вважають, що протягом трьох-чотирьох місяців після завершення карантину ціни повернуться на попередній рівень. А якщо загальний рівень і знизиться, то лише на 5%.

Іншої думки Ілля Ярмошенко. Він вважає, що вартість орендованого житла швидко не відновиться. За його словами, варто зважати на причинно-наслідковий зв’язок: «не можна все закрити, обрубати, а потім щоб воно різко стало, як було».

«Вирівнювання цін і повернення у нормальне русло цієї галузі залежить від багатьох факторів, в тому числі і від загальнодержавного напрямку руху. Якщо в країну заходитимуть інвестори, буде робота, то все повернеться достатньо швидко. Насправді, коли житло дорожчає – це є показником того, що в державі все йде добре. А коли дешевшає, то це негативний показник, який означає, що у людей немає грошей, немає роботи, стоїть бізнес», – говорить ріелтор.

Ринок нерухомості безпосередньо пов’язаний з попитом і з можливістю його забезпечувати. Йдеться про зарплати, які орендатори отримували для того, щоб мати змогу орендувати те чи інше житло. Тепер зарплати у багатьох скоротяться і ціни на оренду житла автоматично йтимуть униз. Така тенденція збережеться тривалий час.

На скільки саме затягнеться нестабільна ситуація на ринку нерухомості, залежить від загального економічного стану країни. Деякі експерти прогнозують, що приблизно на рік.

«Передбачити щось складно, – говорить Ярмошенко. – Якщо війна не перейде в гарячішу фазу, влада не прийматиме ідіотських законів, то все повинно піти на покращення і налагодитися. Але скільки це займе часу – складно сказати».

Наразі ще невідомо скільки точно триватиме карантин, в якому стані буде країна по його завершенню і як швидко відновиться і почне розвиватися українська економіка.

Зараз якщо власники житла готові йти на поступки, то воно продається і здається. Для того, щоб не втрапити у неприємну ситуацію, наприклад, коли винаймаєш квартиру за однією ціною, а через місяць власник скаже, що його помешкання коштує дорожче, ріелтор радить підписувати договір.

«Насправді ніхто не захищений від того, що власник цього не зробить, або, що люди не з’їдуть через місяць після карантину. Ризикують в певній мірі як орендодавці, так і орендарі, але якщо підписати договір і поводитися по-людськи, то власник отримає хоч менший, але заробіток, а орендар – дешевше і стабільне житло».

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі