П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Діятиме 90 днів: коли невакциновані українці зможуть отримати COVID-сертифікат про одужання

Важливо

З наступного тижня невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

“Сертифікат про одужання буде формуватись лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту запуску функціоналу нового сертифікату та надалі”, – зауважили там.

Документ дозволятиме упродовж 90 діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись в жовтій та червоній зонах карантину. Документ не згенерується, якщо діагноз було встановлено раніше.

Обов’язковою підставою для його генерації буде медичний запис лікаря про встановлений діагноз, який відображатиметься в електронній системі охорони здоров’я. Тобто завантажити сертифікат не зможуть особи, які після отримання позитивного ПЛР-тесту не зверталися до лікаря, і лікар не вніс дані в систему.

Новий COVID-сертифікат буде двох видів:

  • внутрішній — для використання всередині країни в умовах жовтого та червоного рівнів епіднебезпеки;
  • міжнародний — для перетину кордону 45 країн, які входять до Довірчої мережі е-здоров’я ЄС з урахуванням вимог, які встановлює кожна країна світу.

Перехворілим радять вакцинуватися на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР.

Наразі вакциновано 11 мільйонів українців — це ті, хто отримав принаймні одну дозу. Смертність від ковіду все ще лишається високою. Лише за добу до лікарень з коронавірусом потрапили 5,5 тисячі осіб, 696 хворих померло. 93,2% шпиталізованих — невакциновані.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі