Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Букерівська премія: оголосили переможця

Важливо

Журі Букерівської премії-2021 присудило цьогорічну премію південноафриканському письменнику Деймону Гелгуту за роман «Обіцянка» (The Promise). У книзі автор розповідає історію південноафриканської білої родини.

Про це повідомило CBC та The Guardian.

Судді оцінили книгу як «дивовижну демонстрацію того, як роман може змусити нас побачити й подумати по-новому», і порівняли його з роботою американського письменника Вільяма Фолкнера та британської письменниці Вірджинії Вулф.

«Обіцянка» — дев’ятий роман автора і перший за сім років. Деймон Гелгут став третім південноафриканцем, який отримав престижну премію за художню літературу після Дж. М. Кутзее та Надін Гордімер.

Отримуючи нагороду, Гелгут сказав: «Це був чудовий рік для африканського письменства. Я хотів би прийняти нагороду від імені всіх розказаних і нерозказаних історій, про які письменники чули й не чули з чудового континенту, з якого я родом».

Автор сподівається, що тепер люди будуть сприймати африканське письменництво трохи серйозніше.

Більше про роман

«Обіцянка» розповідає про історію південноафриканської білої родини — від доби апартеїду до наших днів. Дія роману починається у 80-х роках XX століття, коли жінка, яка вмирає, просить чоловіка віддати її будинок на фермі темношкірій служниці.

Чоловік не виконує обіцянки, і вона стає немов прокляттям для усієї родини. Гелгут сказав, що хотів змусити читачів самостійно заповнити прогалини в оповіді.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі