Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На станції «Академік Вернадський» знесли перші яйця

Важливо

Біля української антарктичної станції «Академік Вернадський» пінгвіни знесли перші яйця. Науковці чекають на дитинчат на початку грудня.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

“Пташенята вилуплюються з яєць трохи більше ніж через місяць. Тож поповнення пінгвінчиків біля станції можемо чекати вже на початку грудня, а до нового року, очевидно, весь наш острів буде заповнений малюками”, — розповіли учені.

Перше яйце полярники виявили у гнізді прямо біля входу до головної будівлі станції, поблизу метеоґанку. А загалом у різних районах острова знайшли вже 4 яйця.

Найпоширенішим видом пінгвінів у районі «Вернадського» є субантарктичні пінгвіни. Їх також називають дженту (від англійської назви) або віслюкові — за характерний крик. Влітку острів, де розташований «Вернадський», можуть населяти до 4 тисяч дженту.

Учені розповіли, що шлюбний сезон і народження дитинчат у субантарктичних пінгвінів відбувається раз на рік — з середини антарктичної весни до середини літа. Вони зазначають, що цього року гніздування почалося досить рано: раніше в районі станції перші яйця з’являлися ближче до середини листопада.

Яйця цих пінгвінів мають білий колір із сірим або зеленуватим відтінком, а за формою та розміром нагадують гусячі. Кладка однієї пари зазвичай складається з 2 яєць, рідко буває 3, але третій малюк здебільшого має дуже мало шансів вижити.

У пінгвінів партнерське ставлення до висиджування яєць, а потім — вигодовування малечі: вони це роблять по черзі. Доки один із батьків залишається на гнізді, інший іде харчуватися крилем в океан. Потім вони змінюють одне одного.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі