Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Зрозуміє світ за допомогою дотику”: Цукерберг анонсував нову ідею щодо штучного інтелекту

Важливо

Очільник компанії Meta (Facebook) Марк Цукерберг оголосив про розробку сенсору з високою роздільною здатністю для тонкої «шкіри», щоб штучний інтелект також сприймав світ на дотик.

Про це повідомила пресслужба компанії.

“ReSkin створили у співпраці з Університетом Карнегі-Меллона. Автори ReSkin кажуть, що така «шкіра» недорога у виробництві: коштує менше ніж 6 доларів кожну сотню одиниць”, – розповіли там.

ReSkin ㅡ еластомер, що деформується, із вбудованими магнітними частинками. Коли він якимось чином деформується, навколишній магнітний сигнал змінюється. Дослідники можуть виміряти ці зміни за допомогою магнітометрів і перетворити їх на інформацію про розташування контакту чи прикладену силу. Таким чином штучний інтелект, що отримає ці дані, «відчуває дотик».

Вона завтовшки 2-3 мм і може використовуватися для більш ніж 50 тисяч взаємодій; має високу тимчасову роздільну здатність до 400 Гц і просторову роздільну здатність 1 мм з точністю 90%.

Тобто її можна використовувати для створення рук роботів, тактильних рукавичок та рукавів та навіть черевичків для собак.

Так вчені хочуть зібрати тактильні дані, які було важко або неможливо дістати. Окрім того, ReSkin також може надавати високочастотні тактильні сигнали для швидких маніпуляцій, таких як ковзання, метання, плескання тощо. А коли «шкіра» зноситься, її можна легко зняти та замінити.

Технологія ReSkin, над якою працюють дослідники, має допомогти включити дотик до моделі відчуттів ШІ.

“Сьогодні штучний інтелект ефективно включає такі відчуття, як зір і звук, але дотик залишається постійною проблемою. Частково це пов’язано з обмеженим доступом до даних тактильного відчуття в дикій природі”, ㅡ кажуть у компанії.

Зокрема, на думку дослідників, це може допомогти для створення ШІ, щоб роботи могли робити дуже акуратні рухи (відмикати двері ключем чи брати ягоди), вимірювати тактильні сили на природі (наприклад, скільки ваш улюбленець був активним за день), вимірювати силу під час взаємодії «людина-об’єкт» тощо.

Марк Цукерберг заявив, що це «на крок наближає нас до реалістичних віртуальних об’єктів і фізичних взаємодій у метавсесвіті».

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі