П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Відповідно до норм ЄС: Рада посилила вимоги до дитячого харчування

Важливо

В Україні затвердили нові вимоги у сфері виробництва та обігу дитячого харчування відповідно до норм ЄС.

Про це повідомили у Верховній Раді України.

“Законом законодавство України у сфері виробництва та обігу дитячого харчування приведено відповідно до вимог законодавства ЄС”, – зазначили там.

Так, закон зокрема визначає вимоги до харчових продуктів, призначених для годування дітей від 0 до 3 років, а також до надписів на пакуванні.

У маркуванні дитячих сумішей буде заборонено писати: «з дуже низьким вмістом глютену», «підходить для осіб з непереносністю глютену», «підходить для осіб, хворих на целіакію», «спеціально розроблено для осіб з непереносністю глютену», «спеціально розроблено для осіб, хворих на целіакію».

У пояснювальній записці наголосили, що у дитячому харчуванні використання інгредієнтів з глютеном загалом заборонене, тому такі написи можуть вводити в оману покупців.

Також закон забороняє виробникам дитячого харчування поширювати рекламу, яка може впливати на рішення матерів про припинення вигодування грудьми.

Міністерство охорони здоров’я своєю чергою зобов’язали затвердити вимоги щодо складу дитячих сумішей, складу продуктів для спеціальних медичних цілей та продуктів для контролю ваги, а також щодо використання пестицидів під час виробництва дитячого харчування.

Реформа дитячого харчування

В Україні зараз триває реформа шкільного харчування. У 2020 році вона почалася з оновлення нормативної бази. Цього ж року влада взялася за імплементацію нових норм у школах і розробку здорового меню для учнів.

У новому меню для шкіл — 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Це меню містить як традиційні українські страви, так і популярні страви різних кухонь світу.

Уперше до шкільного меню внесли безглютенові позиції, також збільшили кількість фруктів і м’яса в раціоні. Меню розробляли в межах норм, які рекомендовані фахівцями МОЗ та відповідають політиці World Health Organization Ukraine.

Наприклад, у меню на осінній період школярам пропонуватимуть сирну запіканку з бананом та ягідним кюлі, чахохбілі з куркою, кускус, шпундру та рибні нагетси.

Однак на місцях реалізувати реформу поки до кінця не вдається, оскільки багато шкіл не мають необхідного персоналу та кваліфікованих працівників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі