Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Зв’язок є!”: в Україні з’явиться орган, що слідкуватиме за якістю інтернету

Важливо

Верховна Рада попередньо підтримала створення Національної комісії для регулювання сфери електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового звʼязку.

Про це повідомило на офіційному сайті Ради. Так, у першому читанні законопроект підтримали 306 депутатів.

Новий регуляторний орган працюватиме замість Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації, яка регулювалась законом «Про телекомунікації».

У межах Угоди про асоціацію з ЄС та у межах ініціативи «Східне Партнерство» законопроєкт оновить структуру сфери електронних комунікацій, зазначили в Мінцифри.

Членів комісії обиратимуть під час відкритого конкурсу. Кандидати повинні мати принаймні магістерський ступінь з електроніки та телекомунікації; інформаційних технологій; права; соціальних та поведінкових наук (спеціальність – економіка); публічного управління та адміністрування.

У пояснювальній записці йдеться, що для роботи органа необхідні 570 мільйонів грн.

Тож, новий регулятор має визначати населені пункти без інтернету, мобільного зв’язку та забезпечувати надання таких послуг, моніторити якість інтернету та зв’язку. Також має контролювати діяльність операторів та надавачів поштових послуг.

Крім того, комісія зможе здійснювати позасудове врегулювання спорів між споживачами й операторами та позасудове врегулювання спорів щодо доступу до інфраструктури.

Щоб утворити нову Національну комісію, депутати ще мають ухвалити законопроєкт у другому читанні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі