Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У США народилася двоголова черепашка з шістьома лапами

Важливо

У заповіднику «Бердсі-Кейп» в американському штаті Масачусетс народилася двоголова черепаха виду горбистих черепах. Такі тварини, хоч і рідко, але народжуються, але живуть недовго — але ця черепашка прожила понад два тижні.

Про це повідомила пресслужба заповідника.

“Явище роздвоєння голів у тварин називається біцефалією. Це рідкісна вроджена патологія, яка спричиняється як генетичними чинниками, так і умовами довкілля: тоді на стадії ембріону зигота однояйцевих близнюків розділяється не повністю”, – пояснили там.

У черепашки дві пари передніх лап — тобто загалом їх шість. Вона вилупилася з яйця, яке зоологи забрали з кладки через загрозу знищення.

Як правило, тварини з біцефалією зазнають труднощів у координуванні рухів через наявність двох голів і помирають доволі рано. Але двоголова черепашка не лише вижила понад два тижні (що в заповіднику називають оптимістичним), а й непогано дає собі раду.

«Неможливо залізти в голову цим двом, але видається, що вони працюють разом для того, щоб орієнтуватися в просторі», — зазначають у «Бердсі-Кейп».

Зокрема працівники заповідника встановили, що кожна «половина» черепашки контролює три ноги, має свій хребет, що поєднується внизу, і здатна координувати свої дії під час плавання у воді (коли треба виплисти на поверхню й набрати повітря).

Права частина, на думку фахівців «Бердсі-Кейп», більш розвинена, але обидві голови активно харчуються. У черепашки два окремі шлунково-кишкові тракти; це означає, що «половини» можуть їсти й рости окремо одна від одної.

Черепашку в заповіднику назвали Мері-Кейт і Ешлі Олсен — на честь зіркових сестер-близнючок (хоча поки стать тварини невідома). Фахівці планують стежити за станом черепахи і, коли вона підросте, просканувати її, щоб отримати краще уявлення про те, як їй вдається ладнати з біцефалією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі