Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Близько 3500 років: у британському музеї знайшли найдавніше зображення привида

Важливо

Куратор Близькосхідного відділу Британського музею Ірвінґ Фінкель знайшов в архіві закладу глиняну табличку віком близько 3500 років, на якій, як він стверджує, міститься найдавніше відоме людству зображення привида і дуже детальний опис ритуалу з його вигнання.

Про це повідомило The Guardian.

“Британський музей придбав цю глиняну табличку ще у ХІХ столітті. Але тоді, каже науковець, текст на ній неправильно витлумачили, а частина малюнка, де власне і зображений привид, збереглася лише частково, що й не дозволило одразу збагнути цінність артефакту. Тому він увесь цей час зберігається в архівах музею”, – зауважило видання.

За словами Фінкеля, на лицьовій стороні таблички (яка частково втрачена) зображено привида (очевидно, чоловіка), що йде зі зв’язаними руками за жінкою. Та, судячи з тексту на звороті таблички, здійснює ритуал вигнання привида, що «оволодів людиною, переслідує її й не дає спокою». Роздивитися два силуети можна лише під певним кутом.

Причина, з якої душа людини повернулася у світ живих, не до кінця зрозуміла, але конкретно в описаній у табличці ситуації привид потребує супутника серед людей. На думку Фінкеля, табличка могла зберігатися в домі в екзорциста, який надавав свої послуги людям, або у храмі.

Ритуал вигнання привида дуже деталізований: потрібно взяти фігурки чоловіка й жінки та оздобити їх певним чином, на світанку — стати лицем до сонця, підготувати пиво, запалити ялівець, об’єднати фігурки й промовити ім’я бога сонця — Шамаша. Завершується інструкція словами: «Не обертайся!»

Свою знахідку Фінкель описав у книзі «Перші привиди: найдавніша спадщина людства», яка вийде друком 11 листопада. Поки ж науковець хоче експонувати призабутий артефакт, щоб популяризувати культуру Межиріччя. «Якщо потойбічний світ Вавилону відповідає описам, то вони [привиди] все ще там. Просто пам’ятайте це», — каже він.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі