Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні розробили екологічний будинок з коноплі

Важливо

Архітектурна студія «Екодар» розробила проєкт енергоефективного і екологічного багатоквартирного будинку для створення локальних ком’юніті – Zemp House. Проєкт отримав нагороду Climate Innovation Vouchers. Його розробив для Бостона (США) засновник студії SHOVK Андрій Лесьо.

Про це повідомило Новікон.

У будинку поєднані технології енергозбереження, енергогенерації, повторного використання води та міського фермерства. Головний будівельний матеріал створений з технічної коноплі. Він підлягає вторинній переробці з мінімальним впливом на навколишнє середовище. Будівля має прослужити понад 100 років.

Компанія планує створити параметричні цифрові двійники будівель. За словами архітекторів, це допоможе оптимізувати комплектації будинків енергоефективними технологіями та залучити найкращі варіанти матеріалів та технологій у проєкт ще на стадії його планування.
Багатоквартирний будинок об’єднав низку параметрів, які роблять будівлю відповідною вимогам сталого розвитку:

  • стіни з енергоефективних, вогнестійких будівельних блоків з технічної коноплі;
  • половина витрат енергії на опалення, вентиляцію, охолодження і всі побутові електроприлади покривається власною сонячною електростанцією, вбудованою у фасад і дах;
  • відсутність цементу в житловому просторі;
  • комбінація вікон і автоматичної системи захисту від сонця для створення рівня природного освітлення і економії енергії на опалення, освітлення і охолодження;
  • природне освітлення нормалізує добовий гормональний цикл людини;
  • гібридна вентиляція завдяки автоматизованому контролю якості повітря;
  • використання геотермальної енергії Землі для опалення або охолодження.

Згідно з розрахунками авторів, зробленими на основі показників для середнього будинку в Новій Англії (регіон в США) з опалювальною площею 173 квадратних метра, витрати на обігрів аналогічної площі складуть всього 70 доларів на рік. Для порівняння, витрати на опалення приміщень тієї ж площі при використанні природного газу складуть 983 долари, при використанні повітряного теплового насоса – 1262 долари.

Проєкт Zemp House – переможець конкурсів Active House Awards 2019 Ukraine (Grand Prix) та Active House Awards 2019 (Designed buildings with radar), Toronto, Canada. Стандарт Active House оцінює проекти житлових будівель за трьома складовими: Комфорт, Енергія, Екологія.

Climate Innovation Vouchers допомагає отримати фінансування на кліматичні інновації в Україні та Білорусі. Ініціатива створена за підтримки ЄБРР в рамках програми Fintecc, яка фінансується Європейським Союзом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі