Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

«За розвиток асиметричного органокаталізу»: сьогодні Нобелівську премію вручили з хімії

Важливо

Нобелівську премію з хімії у 2021 році вручили вченим Бенджаміну Лісту та Девіду Макміллану — «за розвиток асиметричного органокаталізу».

Про це повідомили пресслужба премії.

Там зазначають, що будувати молекули — складне мистецтво. І Бенджамін Ліст та Девід Макміллан оптримали премію саме за розробку нового точного інструменту для молекулярного конструювання — органокаталізу. Розробка дуже вплинула на фармацевтичні дослідження і зробила хімію більш екологічною.

Експерти пояснюють, що багато областей досліджень і галузей залежать від здатності хіміків конструювати молекули. Ця робота вимагає каталізаторів, які є речовинами, що контролюють і прискорюють хімічні реакції, не стаючи частиною кінцевого продукту.

Наприклад, каталізатори в автомобілях перетворюють токсичні речовини в вихлопних газах в нешкідливі молекули. Наші тіла також містять тисячі каталізаторів у вигляді ферментів.

Саме Бенджамін Ліст і Девід Макміллан наразі залишаються лідерами в цій галузі і показали, що органічні каталізатори можна використовувати для запуску безлічі хімічних реакцій, кажуть у Комітеті.

“Використовуючи ці реакції, дослідники тепер можуть більш ефективно створювати що завгодно, від нових фармацевтичних препаратів до молекул, які можуть уловлювати світло в сонячних елементах. Таким чином, органокаталізатори приносять найбільшу користь людству”, — ідеться у пресрелізі премії.

Нобелівська премія у 2021 році

4 жовтня в Стокгольмі, столиці Швеції, почався Нобелівський тиждень. Першими оголосили ім’я лауреатів премії з медицини і фізіології. Цього року ними стали Девід Джуліус і Ардем Патапутян. Вчені відкрили рецептори, що відповідають за температуру і дотик.

5 жовтня стали відомі імена лауреатів з фізики — Сюкуро Манабе, Клаус Гассельманн і Джорджіо Парізі за «новаторський внесок в наше розуміння комплексних фізичних систем».

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі