Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Якій він ураган з середини? Науковців зі США зняли ексклюзивне відео

Важливо

Науковцям зі США вдалося зняти перше відео зсередини урагану «Сем» четвертої категорії, який зараз вирує в Атлантичному океані.

Про це повідомило Національне управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA).

“Ми розраховуємо, що покращимо моделі прогнозування швидкого посилення ураганів — тобто коли створений ними вітер посилюється за лічені години, що становить серйозну загрозу для прибережних населених пунктів2, — поточнив науковець NOAA Ґреґ Фольц.

Так, зібрані безпілотником дані допоможуть науковцям удосконалити моделі прогнозування ураганів, що дасть змогу вчасно попереджати людей про можливі руйнування, а також зрозуміти більше про природу ураганів як таких.

Апарат Saildrone Explorer SD 1045 скерували в центр урагану «Сем», який виник біля східного узбережжя США в Атлантичному океані. Безпілотник оснащений спеціальним «ураганним крилом», яке дозволяє йому працювати в екстремальних погодних умовах.

Saildrone Explorer SD 1045 вдалося не лише зняти перше відео з епіцентру урагану, а й зібрати дані про природне явище. Зокрема максимальна висота хвиль, які збурював «Сем», становила 15 метрів, а швидкість вітру — 190 кілометрів на годину.

Окрім SD 1045, в Атлантичному океані цього ураганного сезону (почався в червні й завершиться в листопаді) плавають ще чотири безпілотники Sailstorm. Вони також збирають дані про природні катаклізми з метою покращення їхнього прогнозування.

Ураган — це тропічний циклон, за якого швидкість вітру перевищує 119 кілометрів на годину (якщо менше — це тропічний шторм). Усього існує п’ять категорій ураганів залежно від їхньої руйнівної сили: що вища категорія, то ураган сильніший.

Ураган четвертої категорії, як-от «Сем», може повалити дерева, рекламні щити, завдати шкоди дахам, дверям і вікнам будівель, а також підтопити ділянки на висоті до трьох метрів над рівнем моря на 10 кілометрів углиб суші.

«Сем» — другий після «Іди» ураган четвертої категорії, який спостерігали у 2021 році. Але він, за розрахунками науковців, омине східне узбережжя США й не призведе до руйнувань і людських жертв.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі