П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

А ось і перші генії: Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття рецепторів, що відповідають за температуру, біль і дотик

Важливо

Лауреатами Нобелівської премії з медицини та фізіології в 2021 році стали дослідники з США Девід Джуліус і Ардем Патапутян, оголосили в понеділок у нобелівському комітеті. Премію присудили за відкриття рецепторів температури і дотику.

Про це повідомило TJournal.

“До робіт цих вчених в нейробіології не було розуміння того, як тепло, холод і дотики викликають сигнали в нашій нервовій системі. Дослідження, в основу яких лягли відкриття цих вчених, покликані розробити методи лікування ряду хворобливих станів, включаючи хронічний біль”, – зазначили в повідомленні.

Комітет заявив, що вчені відповіли на питання, як виникають нервові імпульси, які дозволяють нам відчувати температуру і дотик.

“Здатність відчувати тепло, холод і дотики необхідна нам для виживання і лежить в основі нашої взаємодії з навколишнім світом. Ми сприймаємо такі відчуття як належне”, – ідеться в їхній заяві.

“Їх революційні відкриття дозволили нам зрозуміти, як тепло, холод і механічна сила можуть ініціювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати навколишній світ і адаптуватися до нього”, – зауважили в заяві Нобелівського комітету.

Дослідження вчених описано на сайті Нобелівської премії.

Наприкінці 1990-х років Джуліус досліджував реакцію клітин на капсаїцин, який міститься в перці чилі і викликає відчуття печіння. Вчений виділив рецептор до капсаїцину (TRPV1), а пізніше визначив, що він реагує на тепло – він активується при температурах, які сприймаються як хворобливі. «Відкриття Джуліусом TRPV1 стало проривом», – йдеться в повідомленні Нобелівського комітету.

У 2002 році Джуліус і Патапутян незалежно один від одного виявили рецептор для холоду (TRPM8), який активується на клітинах під дією ментолу.

Потім Патапутян використовував «чутливі до тиску клітини» і відкрив два рецептори (Piezo1 і Piezo2), що реагують на механічні подразники в шкірі і внутрішніх органах. У повідомленні Нобелівського комітету сказано, що ці канали сімейства Piezo регулюють найважливіші фізіологічні процеси, в тому числі артеріальний тиск і дихання.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі