Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Чехії та Італії вже роблять бустерну дозу вакцини – що це та навіщо?

Важливо

У Чехії розпочалася реєстрація усіх охочих отримати третє щеплення проти коронавірусу. Водночас в Італії бустерну дозу пропонуватимуть лише людям з ослабленим імунітетом.

Про це повідомило МОЗ Чехії.

“Записатися на третє щеплення можуть усі охочі, але пріоритет надаватимуть літнім людям від 60 років та представникам вразливих груп”, – зауважили там.

Бустерну дозу зможуть отримати ті, хто отримав попередні дві дози, понад 8 місяців тому. Для ревакцинації використовуватимуть препарати від Pfizer та Moderna. Щеплення цими вакцинами зможуть отримати навіть ті, хто вакцинувався AstraZeneca чи Johnson & Johnson. 

Після третьої дози у свідоцтвах про вакцинацію не буде збільшуватися термін дії сертифікату.

Наразі у 10-мільйонній Чехії проти коронавірусу повністю вакцинувались 55% населення (5,8 мільйона). Натомість за весь час виявили 1,6 мільйона хворих, із них — 30 тисяч людей померли.

Італія

Із 20 вересня третю дозу там зможуть отримали лише люди з ослабленим імунітетом, пацієнти з онкозахворюваннями та після трансплантації органів. В Італії таких пацієнтів близько 3 мільйонів, написало ANSA.

Третє щеплення робитимуть людям, які повністю вакцинувалися щонайменше 28 днів тому. Бустерна доза можлива препаратами від Pfizer та Moderna.

Згодом в Італії хочуть дозволити ревакцинацію літніх людей від 80 років, мешканців будинків для літніх людей та медичних працівників. Їм рекомендуватимуть робити третє щеплення через 6 місяців після другої дози.

У 60-мільйонній Італії повністю вакцинувалися майже 40 мільйонів людей (65%). На початку пандемії у 2020-му Італія була однією з перших європейських країн, що постраждала від захворювання.

За весь час там виявили 4,6 мільйона хворих, з них 130 тисяч людей померли від ускладнень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі