П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

SpaceX знову вражає: у космос відправили першу цивільну місію

Важливо

Компанія Ілона Маска SpaceX запустила у космос свою першу цивільну місію Inspiration4 — на орбіту одразу на кілька днів відправили чотирьох непрофесійних космонавтів.

Про це у Твіттер повідомила сама компанія.

Екіпаж Inspiration4 — це один мільярдер та троє «звичайних громадян». Вони стартували з Космічного центру Кеннеді у Флориді в капсулі Dragon. На орбіту її вивела ракета-носій Falcon-9.

Наступні три дні команда проведе на орбіті, кружляючи навколо Землі.

Місія Inspiration4, що складається з Джареда Іссакмана, Хейлі Арсеної, Сіан Проктор і Кріса Семброскі, протягом шести місяців інтенсивно тренувалася. Під час польоту бортові комп’ютерні системи контролюватимуть їхню капсулу Dragon під наглядом команд SpaceX на Землі.

Хоч у місії немає місця призначення як такого, четвірка матиме чим зайнятися. Вона вже розпочала наукові експерименти, що їх буде проводити всередині своєї капсули. А ще астронавти мають велике вікно, крізь яке можуть спостерігати за Землею.

Місію Inspiration4 у SpaceX викупив 38-річний мільярдер Ісаакман, який заробив свій статок на розробці систем для обробки платежів за кредитними картками. Проте замість того, щоб вирушити в космос зі своїми приятелями, наприклад, він вирішив подарувати три інші місця людям з історіями, що надихають.

Скільки саме Ісаакман витратив, не розголошується. Але польоти в космос — задоволення дуже дороге.

SpaceX і Inspiration4 описали запуск як першу «повністю цивільну місію на орбіту». Але тут треба розуміти визначення «цивільного». Так, перша людина, яка ступила на Місяць — Ніл Армстронг, — технічно був цивільним, який покинув свою військово-морську службу в 1960 році, за дев’ять років до «Аполлон-11».

Чому це так особливо?

Це ще одна віха в розвитку космічного туризму, який переживає відродження після десятирічної перерви. Раніше цього літа мільярдери-бізнесмени Річард Бренсон і Джефф Безос літали на орбіту Землі на своїх власних космічних апаратах.

А після цієї місії SpaceX буде аж два приватні візити на Міжнародну космічну станцію (МКС) — один у жовтні, за участю російського кінорежисера і актриси, а другий — на початку наступного року.

У разі успіху місії (а каліфорнійська компанія в цьому не сумнівається), SpaceX планує і далі здійснювати комерційні орбітальні польоти, що не обмежуються запитами традиційних державних космічних агентств.

Так, техаський стартап, компанія Axiom Space, вже заплатила SpaceX за чотири польоти, щоб доправити на МКС космічних туристів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі