Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Політика без барʼєрів: до парламенту вперше обрали депутатку з синдромом Дауна

Важливо

В Іспанії до регіональної асамблеї Валенсії вперше обрали депутатку з синдромом Дауна. Мар Гальсеран стала першою людиною з генетичним розладом, яка увійшла до європейського регіонального або національного парламенту. Її призначення називають “величезним кроком вперед” і прикладом “справжньої інклюзії”.

Про це повідомляє BBC.

45-річна Мар Гальсеран займається політикою з 18 років. Саме тоді вона вступила до консервативної Народної партії Іспанії.  Її привабило те, що вона описала як прихильність до традицій.

У травні минулого року політикеса стала двадцятим номером у списку кандидатів, яких партія виставляла на регіональних виборах у Валенсії. Незабаром після цього стало відомо, що Гальсеран отримала місце в регіональному парламенті.

Її призначення вітали колеги-політики та активісти. Регіональний лідер Карлос Масон написав привітання в соціальних мережах: “Ласкаво просимо, Мар. Чудова новина для політики — подолання барʼєрів”.

А Агустін Матіа Амор з Down España, організації людей з синдромом Дауна в Іспанії, сказав: “Ми не чули ні про кого іншого. Це величезний крок вперед і приклад справжньої інклюзії”. Він зазначив, що це досягнення також є відображенням десятиліть, які Гальсеран витратила на покращення статусу людей із синдромом Дауна в Іспанії.

Понад 20 років Гальсеран працювала державним службовцем у Валенсії, останнім часом допомагала розробляти інклюзивну політику, а також чотири роки очолювала “Асіндаун” — валенсійську організацію, що займається допомогою сім’ям з дітьми з синдромом Дауна.

“Суспільство починає бачити, що люди з синдромом Дауна можуть зробити великий внесок. Але це дуже довгий шлях”, — каже Мар Гальсеран.

Фото – Alberto Núñez Feijóo

У коментарі The Guardian жінка сказала, що хоче, аби її сприймали через її особистість, а не через факт інвалідності.

Мар Гальсеран сподівається, що її присутність у регіональному парламенті допоможе зруйнувати чимало упереджень, які продовжують існувати в суспільстві, особливо коли йдеться про людей з синдромом Дауна.

За даними Іспанської федерації людей з синдромом Дауна, вона стала першою в Європі людиною з подібною патологією, яка увійшла до регіонального або національного парламенту. 

Це досягнення виводить Гальсеран на перше місце серед небагатьох людей із синдромом Дауна, які подолали бар’єри, щоб увійти у світ політики. У 2020 році Елеонора Лалу стала першою людиною з генетичним розладом у Франції, яку обрали на державну посаду — членом міської ради північного міста Аррас, а ірландець Фінтан Брей увійшов в історію після того, як у 2022 році був обраний на політичну посаду в країні.

Як розповідало BitukMedia, у квітні 2023 року компанія Mattel випустила першу у світі ляльку Барбі з синдромом Дауна. Мета – боротися проти стигматизації фізичних вад та розширити уявлення дітей про красу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі