Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Допоможе на війні – європейці створили унікальне пакування із українського воску

Важливо

Українські бджолярі допомогли розробникам із валлійського Університету Кардіффа створити пакування, що довше зберігає їжу у свіжому стані.Такий матеріал допоможе військовим на фронті та цивільним в Україні в умовах постійного відключення світла.

Про це повідомляє ВВС.

Одна із причин, чому ввалійці звернулися саме до України – вона є найбільшим виробником меду у Європі. І це дало змогу розробникам проаналізувати віск із багатьох вуликів, аби обрати той, що має найкращі захисні властивості.

Тож група науковців під керівництвом Леса Бея створила спеціальну суміш на основі воску. Промастивши нею звичайну тканину та папір, можна захистити їжу від шкідників. Науковці брали до уваги саме здатність воску вбивати шкідливих для вулика жуків. Окрім того, науковці поєднували його із травами, які мають захисні властивості, як-то шавлія.

“Магія полягає у суміші. Шматок тканини або навіть паперу змішують із бджолиним воском та іншими природними протимікробними рослинами, такими як шавлія, щоб сформувати обгортку. Обгортки із бджолиного воску традиційно використовуються для продовження терміну зберігання сендвічів, але їх можна використовувати і для інших продуктів”– зазначає Бей.

За поширення винаходу взялися у Харківському політехнічному інституті. Поширюють його через інтернет.

“Ситуація у зоні бойових дій та поблизу лінії фронту дуже важка. У цих регіонах дуже часто трапляються відключення електроенергії. Тому упаковку із бджолиного воску можна використовувати для зберігання хліба, фруктів та овочів”, – наголошує Юлія Юдіна з Національної університетської аптеки Харківського політехнічного інституту.

Раніше BitukMedia повідомляло, що команда валлійських мікробіологів із Університету Кардіффа створила пиво із екстрактом бджіл-убивць. Вони витягли із їхніх шлунків дріжджі та використали їх для створення напою. Для досліду брали комах, котрі померли природною смертю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі