Site icon Bituk Media

Вино з’явилося завдяки вимиранню динозаврів – дослідження

Ілюстрація створена за допомогою MidJourney

Після того, як падіння астероїда спричинило вимирання динозаврів, ліси стали густішими і там почав розповсюджуватися виноград. Зрештою він поширився по всьому світу, і пізніше люди почали робити із ягід вино. Такого висновку дійшли науковці, проаналізувавши скам’яніле насіння винограду.

Про це повідомляє CNN.

Нещодавно у Південній Америці знайшли найстаріші у Західній півкулі закам’янілі кісточки із ягід родини виноградних Це відбулося під час дослідження зразків із Колумбії, Панами та Перу. Їхній вік – від 19 мільйонів до 60 мільйонів років.

Саме за кісточками визначають вік цих ягід, оскільки вони здатні закам’яніти, в той час як м’якіть згниває.

Дослідженням керувала Фабіані Еррера, помічник куратора палеоботаніки в Музеї Філда в Чиказькому інтегративному дослідницькому центрі Негауні.

Відкриття доводить, що саме після загибелі динозаврів виноград почав активно поширюватися світом, вважає науковиця.

За популярною теорію, астероїд влучив у Землю 66 млн років тому, що призвело до вимирання великої кількості одних тварин та рослин і створило умови для розвитку інших.

Такий же вік – 66 млн років – мають і найстаріші відомі кісточки винограду. Їх знайшли у Індії.

Раніше палеонтологи ніколи не знаходили викопні рештки винограду у Південній Америці. Але після відкриття Еррери, науковці припускають, що саме із цього континенту родина виноградних поширилася світом.

Науковці також припустили, чому саме вимирання динозаврів сприяло росту і поширенню винограду.

Великі динозаври, коли ходили через ліси, витоптували і проріджували їх, тож ліси були більш відкритими. Після вимирання ящірів-велетів ліси стали густішими. Там з’явився підлісок і полог (щільні крони дерев у кілька ярусів).

Світла стало менше і почали розвиватися повзкі рослини із чіпкими стеблами – вони намагалися видертися вище до крон дерев. У викопних рештках цього періоду видно більше рослин, стебло яких є виткою лозою, як у винограда.

Після вимирання динозаврів почали розвиватися ссавці та птахи, які їли ягоди та сприяли поширенню винограда.

Примітно, що у самій Південній та Центральній Америці виноград зрештою зник. Причини цього досі невідомі. А ось викопні рештки із Південної Америки схожі на види, які зараз існують лише у Африці та Азії.

“Ми зазвичай думаємо про тропічні ліси як про “музей”, де з часом накопичуються всі види. Проте наше дослідження показує, що головною силою в еволюції тропічних лісів було вимирання”, – підсумовує Еррера.

Тепер вона хочу дослідити насіння соняшника, орхідей та ананасів, аби дізнатися, чи вони існували у древніх лісах.

Як повідомляло BitukMedia, австрійський винороб Андреас Пернерсторфер із села Ґобельсбурґ випадково знайшов кістки у своєму винному погребі. Археологи, які прибули на місце, називають відкриття сенсаційним – рештки належать як мінімум трьом різним мамонтам.