Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Повернули княгині Ользі меча – у Києві з’явилася нова мініскульптура

Важливо

Cкульптор Юрій Білявський створив мініскульптуру княгині Ольги. На ній вона тримає меч. Саме такою бачив княгиню Іван Кавалерідзе, автор монументу, який стоїть зараз на Михайлівський площі. Однак, тодішнє духовенство виступило проти такого рішення. Тож проєкт “Шукай” вирішив повернути княгині зброю.

Про це Юлія Бевзенко, авторка проєкту, розповіла у Facebook.

Кавалерідзе створив пам’ятник княгині Ользі у 1911 році. В оригіналі вона тримала меча – так скульптор натякнув на легенду, за якою княгиня помстилася древлянам за вбивство свого чоловіка, князя Ігоря, й спалила їхнє поселення. 

Однак тодішній митрополит Київський і Галицький Флавіан був проти, і Кавалерідзе “дав” Ользі у руки хреста.

Проте меча він “приховав”, як писали тогочасні журналісти. Якщо придивитися, то можна побачити, що вона лівою рукою стискає край плаща – саме там, за задумом скульптора, є руків’я, розповідає авторка проєкту.

У своїх спогадах скульптор натякнув, що саме про це свідчить поза Ольги, яка лівою рукою міцно стискає край плаща”, – пише Бевзенко.

Тож тепер проєкт “Шукай” створив скульптуру княгині Ольги у близькому до уявлення Кавалерідзе вигляді. Хоч і у форматі мініскульптури.

Зобразив княгиню Ольгу Юрій Білявський, а меценатом став Дмитро Синенко. Скульпуру можна побачити на фасаді Дипломатичної академії України, що на вулиці Великій Житомирській, 2.

Мапу усіх мініскульптур можна переглянути за посиланням.

Як повідомляло раніше BitukMedia, на Аскольдовій могилі у Києві, де поховані оборонці Крут, встановили нову мініскульптуру “Герої”. Вона вшановує українських воїнів. В цьому урочищи поховані також Дмитро Коцюбайло (Да Вінчі), Андрій Пільщиков (Джус), Марко Паславський (Франко).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі