Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не могла їсти 6 років: лікарі замінили дитині обпечений стравохід

Важливо

Дитину, яка протягом шести років не могла їсти через обпечений мийним засобом стравохід, прооперували львівські хірурги. Вони замінили пошкоджений орган фрагментом її власної товстої кишки.

Про це розповідає Перше медичне об’єднання Львова.

Пацієнтка – 8-річна Діана з Тернополя. Коли їй було одинадцять місяців, вона натрапила на пляшечку з рідиною для миття посуду та зробила кілька ковтків. Мама Діани одразу ж викликала швидку. У лікарні маляті промили шлунково-кишковий тракт. Та з’ясувалось, що рідина встигла обпекти слизову оболонку її стравоходу. Майже місяць дівчинці лікували наслідки опіку. І все начебто обійшлося. Однак згодом у Діани почалися проблеми: надмірне слиновиділення та труднощі з ковтанням їжі.

Лікарі вирішили перевірити стан ураженого органу та взялися провести ендоскопію. Однак, тоненька трубка ендоскопу не змогла увійти в стравохід дитини. А вже за кілька днів після невдалого обстеження Діана не могла ковтнути навіть воду.

Невдовзі медики встановили діагноз: післяопіковий рубцевий стеноз стравоходу. Це значить, що мийний засіб обпік малечі не лише слизову, а й сам орган. Ба більше – через свій лужний склад рідина буквально просочилася у тканини стравоходу. Як наслідок, з часом м’язи перетворилися на рубець, що стиснув стравохід та їжа вже не могла проходити по ньому.

Роками Діана була постійною пацієнткою лікарні. Їй доводилося приїжджати на бужування. Йдеться про процедуру, під час якої під наркозом вводиться спеціальний балончик, що під тиском розширює стравохід. Однак з часом процедура втрачала свою ефективність – її доводилось виконувати дедалі частіше. Весь цей час дівчинка могла їсти тільки рідку їжу.

Спеціалісти Лікарні Святого Миколая обстежили Діанку, розглянули всі варіанти і запронували родині єдиний можливий вихід – радикальну операцію. Перед нею діаметр стравоходу дитини звузився до одного міліметру – у нормі він має бути 1,5 сантиметра. Якби втручання не виконали, Діана не змогла б навіть пити.

“Ми вирішили виконати пацієнтці загрудинну товстокишкову пластику стравоходу. Тобто стравохід дитини замінили частинкою її власного товстого кишківника. Ми взяли фрагмент довжиною 26 сантиметри, провели транспозицію за грудину, пришили його зверху – до горла, а знизу – до шлунку. Тобто зараз їжа потрапляє до шлунку Діани через ту пересаджену частинку кишки, яка тепер виконує функцію стравоходу”, – розповів хірург Дмитро Грицак.

Фото – Перше медичне об’єднання Львова

Операція тривала 4,5 години. Зараз Діана одужує і потрохи починає їсти тверду їжу. Дівчинка вже скуштувала м’ясо і тепер мріє про піцу.

Як розповідало раніше BitukMedia, львівські лікарі видалили “вбивчий шматок металу” – уламок міни завдовжки 8 мм – з головного мозку 9-річного Михайлика. Хлопчик отримав  поранення напередодні Нового року під час мінометного обстрілу Херсона.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі