Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Займають покинуті подвір’я у селах – на Поліссі зайці все ближче підбираються до людей

Важливо

На Чернігівщині повідомляють, що дикі зайці усе частіше стали підходити до людей. Особливо це помітно у селах, які спустіли через війну. Тварини там селяться на покинутих подвір’ях.

Про це розповідає 0462.ua.

На Поліссі мешкають два види зайців: біляк і русак. Другий є більш поширеним. У природних умовах вони живуть на відкритих узліссях, освітлених ділянках – там їм простіше знайти їжі. Однак русака можна зустріти й у сільській місцевості, і у Чернігівських лісопарках, чи на околицях міста.

Через заборону на полювання чисельність зайців вирівнюється і збільшується, розповідає завідувач кафедри екології та охорони природи НУ “Чернігівського колегіуму” Юрій Карпенко.

При тому, додає викладач, зайці зараз вимушено мігрують – тікають із зони бойових дій та обстрілів, де є вибухи, пожежі, і оселяються на більш спокійних територіях.

Засновник природничого центру “Міжрічинська пуща” Андрій Сагайдак говорить, що не помітив значного зростання чисельності зайців у лісі. Натомість зросла їхня чисельність у селах.

Андрій Сагайдак, Фото з відкритих джерел
Фото: https://www.0462.ua/

– Іноді зайці дивують тим, що бігають по селу чи оселяються на покинутих подвір’ях, яких зараз багато, особливо в маленьких селах, де переважно люди похилого віку, – говорить Андрій Сагайдак.

Однак, зайці – тварини полохливі, і не потребують людської допомоги, кажуть експерти.

Журналістка Валентина Гавриленко розповідає, що бачила, як сільською вулицею бігав заєць, а потім спостерігала чотирьох цих тварин на городі поблизу людських осель.

Проте, каже Сагайдак, зараз зростає і кількість природних ворогів зайців – лисиць та вовків. Вони врівноважують популяцію вухатих.

– Бували роки, що зайців ставало більше, вони активно об’їдали фруктові дерева, чи овочі на городах. До них не дуже добре ставляться, бо вони можуть поїсти якусь розсаду капусти, чи ще щось. Якщо і зростає чисельність, то не лише зайців, а й лисиць, тому кількість тварин врівноважується, – каже лісівник.

У населених пунктах головною небезпекою для цих тварин, окрім людей, є собаки. Для зайченят небезпеку становлять коти.

Цей пухнастий звір може завдавати шкоду господарству, оскільки полюбляє кору плодових дерев. Також зайці харчуються доступними коренеплодами та капустяними рослинами. Щоб уберегти урожай від пухнастих шкідників, ділянку при можливості краще обгородити сіткою. Вистачить навіть захисту висотою 1 метр.

Як повідомляло BitukMedia, y США матч регулярного чемпіонату MLS між “Філадельфія Юніон” і “Нью-Йорк Сіті” зупинили через прудкого єнота. Співробітникам стадіону у Філадельфії не одразу вдалося зловити тварину та винести її за межі поля. А єнот, між тим, встановив рекорд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі