Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лишилися лічені тижні – смертельно хворий програміст поспішає створити “цифрового двійника”

Важливо

Німецький програміст 61-річний Міхаель Боммер із Берліна смертельно хворий на рак. Лікарі кажуть, лишилося кілька тижнів. Тож чоловік поспішає створити свого ШІ-двійника, аби завжди могти пояснити родині, як варто жити. Саме так він описує свою основну ціль. Просто наче у серіалі “Чорне дзеркало”.

Історію Боммера розповідає New York Post.

Діагноз “рак прямої кишки” поставили Міхаелю два роки тому. Що він не робив, але хвороба виявилася сильнішою, і лікарі сказали, що чоловікові лишилося, можливо, лише кілька тижнів.

Тож він вирішив створити унікальний ШІ, куди введе свої інтимні спогади, загальні знання та мовленнєві моделі. Так його дружина та четверо дітей зможуть комунікувати із його цифровим двійником.

Броммер вважає себе патріархом родини, який усім завжди розповідає, як жити – про людей, суспільство та історію. І каже, що після смерті дуже сумуватиме, що втратить таку можливість.

“Зараз мені дуже сумно, що я не зможу продовжувати бути для сім’ї тим, хто усе пояснює, тим, до кого діти та онуки прийдуть і скажуть: «Агов, поясни мені світ!»”, – каже Боммер.

Він хоче не лише полегшити біль сім’ї, а й мати можливість дати своїм рідним пораду. Завжди.

Ідею стати ШІ подав старий друг Боммера, програміст Роберт Локасіо. Він прочитав у березні зворушливий пост Боммера і запропонував “оцифруватися”. Локасіо, який переживав через втрату батька, розробляє для такої задачі ШІ Eternos.life. Принцип роботи схожий на ChatGPT – “цифровий двійник” відповідає у текстовому та голосовому форматі.

Боммер погодився на кооперацію із Локасіо.

Зараз вдалося зібрати 300 різних фраз Боммера – їх Міхаель говорив до рідних або під час інтерв’ю про своє життя. Це й ляже в основу ШІ. Також Боммер начитує в мікрофон різні фрази із різною інтонацією.

Родина Міхаеля провела уже початковий тест “двійника”. Дружина сказала йому – “так, це ти”.

Ніхто раніше ще не брав участі в такій складній програмі, як Боммер, каже Локасіо.

“Двійник” буде складатися із трьох частин – перша пам’ятатиме про життя Боммера, друга зможе давати мудрі поради у його стилі, і третя зможе творчо взаємодіяти, як то розповідати історії перед сном чи писати зворушливі вірші для дружини.

Як повідомляло BitukMedia, 24-річний китайський дизайнер із прізвищем Ву відтворив за допомогою двох платформ штучного інтелекту MidJourney та ChatGPT образ своєї покійної бабусі. Жінка померла від коронавірусу у віці 84 років – і Ву не встиг із не попрощатися.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі