Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українські бібліотекарі писатимуть статті для Вікіпедії

Важливо

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого та громадська організація “Вікімедіа Українауклали меморандум про співпрацю. Завдяки цьому документу бібліотекарі з усієї України зможуть більш активно долучитися до наповнення україномовної Вікіпедії.

Про це повідомляє Укрінформ.

Документ підписали 22 квітня. Під час церемонії Олег Сербін, директор бібліотеки імені Ярослава Мудрого, повідомив, багато бібліотекарів планують навчитися інструментам Вікіпедії та збільшувати кількість україномовних сторінок у ресурсі.

“Багато з моїх колег-бібліотекарів уже не перший рік наповнюють Вікіпедію, а також модерують цю справу. Цей досвід потрібно масштабувати і поглиблювати, тому ми виступили з пропозицією співпраці на більш професійних рейках, щоб це не було ініціативою одного бібліотекаря, а щоб спільно далі рухати цю світлу справу”, – сказав Сербін.

Національна бібліотека ім. Ярослава Мудрого є центром, де розробляється методика та координується робота усіх публічних бібліотек України. Тож до наповнення Вікіпедії залучать співробітників по усій Україні.

Співпраця буде відбуватися на громадських засадах, а участь у наповненні Вікіпедії будуть вважати підвищенням кваліфікації бібліотекарів. Спочатку навчать кількох співробітників бібліотеки, а вони передадуть свої знання колегам.

Загалом в Україні працюють 13 тис. бібліотек, без врахування університетських та наукових бібліотек. Тож із їх допомогою планують збільшити кількість сторінок у “вільній енциклопедії”.

Представник ГО “Вікімедіа Україна” Юрій Пероганич розповів, що протягом останнього місяця в Україні було створено 4 тис. 800 статей. Загалом за числом статей у Вікіпедії Україна посідає 14-те місце в світі, а за розміром бази даних – 12-те місце в світі, що свідчить про високий рівень.

Як повідомляло BitukMedia, американська Громадська бібліотека у Вустері у штаті Массачусетс дозволила платити штрафи за загублені чи пошкоджені предмети зображеннями котів. Акція діє до кінця березня – і успіх у неї шалений.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі