П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Понад 600 страв з України та світу: презентували оновлене меню для шкіл від Клопотенка

Важливо

У Києві презентували оновлену збірку рекомендованих рецептур страв для шкільних їдалень від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Її розробили в рамках Стратегії реформи системи шкільного харчування.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

“Від звичних страв до альтернативних без лактози та глютену: усі рецепти розроблені з урахуванням найновіших вимог до здорового харчування дітей та підлітків, а кожна страва супроводжується інформацією про харчову цінність і вміст алергенів”, – йдеться у повідомленні Міністерства.

Тестова збірка від 2022 року нараховувала 160 рецептів. Тепер її вдосконалили. Оновлена збірка, що покликана допомогти кухарям закладів освіти урізноманітнити харчування учнів, складається з 621 страви з 14-ти розділів.

Збірник складається з покрокових рецептів, а також технологічних карток. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення. Крім традиційних українських, збірник також налічує 80 страв світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн.

“Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися корисно – це смачно. Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з понад 600 варіантів”, – заявив Євген Клопотенко під час презентації.

Збірку рецептів для шкільних їдалень затвердили Держпродспоживслужба, Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва та комісія Інституту модернізації змісту освіти (МОН).

Фото – Міністерство освіти і науки України

Збірник розробили в межах Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативою першої леді України. Олена Зеленська нагадала, що оновлене меню – лише рекомендація, і кожна школа може самостійно вирішувати, чи використовувати його.

Друковані примірники збірки передадуть до шкіл безоплатно вже незабаром, а онлайн-версію можна знайти на сайтах “ЗнаЇмо” та Cult Food: https://bit.ly/44bQjEw

Вартість шкільних обідів нині варіюється від 30 до 200 гривень, повідомляє “Українська правда”. За словами міністра освіти і науки Оксена Лісового, ціни залежать, зокрема, від рецептури, регіону та фінансування.

Наразі 8147 шкіл в Україні забезпечують учнів харчуванням, однак 941 українська школа досі не укомплектована персоналом кухарів. Скільки закладів освіти перейшли на оновлене меню – наразі достеменно невідомо.

Як розповідало раніше BitukMedia, міністерство у справах ветеранів позначило на новій інтерактивній мапі бізнеси, започатковані ветеранами. Зараз там можна побачити 77 проєктів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі