Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чоловік попросив медиків ампутувати йому два здорові пальці – і вони це зробили

Важливо

Канадець попросив медиків видалити йому безіменний палець і мізинець на лівій руці. Каже, що вони не належать його тілу. В чоловіка рідкісний синдром порушення цілісності сприйняття власного тіла (BIID). Ампутація допомогла.

Про це пише Oddity Central.

Доктор Надя Надо (Dr. Nadia Nadeau) з кафедри психіатрії Університету Лаваля описала випадок пацієнта у своїй роботі та опублікувала її на сайті Wiley.

Лікарка зазначила, що її пацієнт з дитинства страждав від травмуючих думок, пов’язаних з двома його пальцями. Ці переживання завдавали йому болю, постійної дратівливості, погіршували спритність рухів і викликали яскраві нічні жахи – йому снилося, що пальці гниють або горять. Крім того, пацієнт часто уявляв, як сам відрізає собі пальці. Такими думками зі своєю родиною чоловік не ділився через збентеження.

“Працюючи на лісопильні, він думав про те, щоб створити невелику гільйотину і відрізати собі пальці, — пише Надо. — Але він розумів, що самоскалічення — це небезпечне рішення, яке може мати наслідки для його стосунків, репутації та здоров’я. Він й уявити не міг, що стільки років житиме з такими пальцями”.

Канадець звернувся до лікарів, які перевірили його мозок та не виявили аномалій. Спочатку пацієнту запропонували такі неінвазивні методи лікування, як когнітивно-поведінкова терапія, антидепресанти, нейролептики та експозиційна терапія, але жоден з них не виявився успішним.

Після психіатричного обстеження пацієнта визнали здатним звернутися з проханням про добровільну ампутацію та направили до ортопедичного відділення. У результаті лікарі вирішили, що видалення двох пальців — найкращий спосіб допомогти чоловікові, й обстеження, яке провели через шість місяців після ампутації, це підтвердило.

“Після операції нічні жахіття та емоційний стрес одразу припинилися. У пацієнта з’явилися конструктивні життєві плани, вщух гнів, покращилась атмосфера в сім’ї та на роботі. І жодного жалю про скоєне. Тепер він живе життям, вільним від тривожних думок щодо своїх пальців, і всі його симптоми, пов’язані з BIID, зникли”, — зауважила лікарка.

Синдром порушення цілісності сприйняття власного тіла (BIID) – рідкісний психічний стан, при якому загалом здорові люди відчувають постійне бажання мати конкретну фізичну інвалідність. Причина, що викликає цей синдром, незрозуміла.

Синдром порушення цілісності сприйняття власного тіла (англ. Body integrity identity disorder, BIID — це психічний розлад, в результаті якого в цілому здорові особистості відчувають прив’язаність до людей з інвалідністю саме через наявність у них ампутацій. Синдром BIID пов’язаний з ксеномелією, “дисфоричним почуттям, що одна або більше кінцівок тіла не відносяться до твого організму”. Причина, що викликає синдром BIID, незрозуміла. Причина, що викликає синдром BIID, незрозуміла. Одна гіпотеза стверджує, що це походить від неврологічної нездатності функції мозку щодо відображення внутрішнього тіла (що знаходиться у правій тім’яній ділянці) включити певну кінцівку у розуміння фізичної форми тіла.

Як розповідало раніше BitukMedia, 32-річну Джіпсі Роуз Бланшар достроково звільнили з в’язниці в американському штаті Міссурі. Вона була засуджена у справі про вбивство власної матері, яка тримала доньку в полоні та видавала її за тяжкохвору.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі