Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Перший в своєму роді”: археологи знайшли 300-річний протез в черепі чоловіка

Важливо

У Кракові археологи виявили 300-річний череп людини з протезом. Він мав закривати щілину в піднебінні, що виникає при “заячій губі”. На думку антропологів, це перша подібна знахідка не лише у Польщі, а й у всій Європі.

Про це розповідає Live Science.

Хейлосхізис (заяча губа або вовча паща) – розщеплення в середній частині піднебіння, що виникає внаслідок незарощення двох половин піднебіння в період ембріонального розвитку. У більшості випадків причина народження дитини з такою вадою — спадковість. Також патологія може виникнути внаслідок пухлинного, інфекційного процесів або фізичного ушкодження. “Заяча губа” досить рідко зустрічається та супроводжується функціональними порушеннями.

Сьогодні цей дефект можна виправити хірургічним шляхом. Але чоловік, який жив у XVIII столітті і помер у віці близько 50 років, знайшов інший спосіб впоратися з цією недугою. Він використовував протез з вовни та дорогоцінних металів, який знаходився в його носовій порожнині.

Знахідку зробили у склепі церкви Святого Франциска Ассизького у Кракові під час археологічних розкопок 2017-2018 рр. Він лежав між щелепами людини. За словами вчених, імплант є вовняною подушкою, пришитою до пластини з міді та золота вагою не більше 5,5 грама.

Протез до і після консервації, вид збоку. Ділянка, позначена «а», — це золото, а «b» — залишок міді. «C» — це вовняна подушечка, а плоско-увігнута буква «е» — це пластинка, яка знизу замінює тверде піднебіння, прикріплена за допомогою шнурка «d». Зображення – Marcin Nowak, Magdalena Śliwka-Kaszyńska; © 2024 Elsevier Ltd

Фахівці Інституту імунології та експериментальної терапії імені Людвіка Хіршфельда, які описали знахідку, назвали її “першою у своєму роді”.

Антрополог Ганна Спінек вважає, що знахідка може стати першим подібним відкриттям не лише у Польщі, а й у всій Європі. За її словами, подібних імплантів немає ні в державних, ні в приватних колекціях.

Як розповідало раніше BitukMedia, у німецькому місті Фрайзинг, що у Баварії, під час проведення комунальних робіт виявили середньовічне поховання. Рештки належали дорослому чоловікові, який помер, за підрахунками, у віці від 30–50 років. Дослідники звернули увагу на те, що ця людина не мала частини лівої руки, замість неї у чоловіка був протез з металевими пальцями.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі