П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Містить текст обох Заповітів – найстарішу християнську книгу виставлять на продаж

Важливо

Аукціон Christie’s збирається виставити у червні цього року на продаж пам’ятку, яку вони називають “найстарішою християнською книгою у світі”. Це Кодекс Кросбі-Шойєна, написаний коптським шрифтом на папірусі в Єгипті. Він датується 250-350 роками н.е. Оціночна вартість – $3,8 млн.

Про це повідомляє ВВС.

Кодекс виготовили в одному із древніх християнських монастирів і він містить текст обох Заповітів – Старого та Нового.

Книга має монументальне значення, оскільки демонструє поширення раннього християнства узбережжям Середземного моря, каже Еудженіо Донадоні, старший спеціаліст з книг і рукописів Christie’s.

«Найдавніші монахи у Верхньому Єгипті в найдавнішому християнському монастирі використовували цю саму книгу для святкування найдавніших святкувань Пасхи лише через кілька сотень років після Христа і лише через сто років після написання останнього Євангелія».

Книга є частиною папірусів Бодмера, збірки кількох текстів, які були виявлені в 1950-х роках, і включають християнські писання, біблійні уривки та язичницьку літературу.

Сам рукопис містить тексти, включаючи перше повне послання Петра, Книгу Йони та пасхальну гомілію.

104 сторінки, або 52 аркуші, були написані одним писарем на зорі християнства протягом 40 років. Книга є одним із найстаріших текстів у світі, кажуть в аукціонному домі.

Вона зберігалася у університеті Міссісіпі, а потім її придбав власник найбільшої колекції манускриптів у світі норвежець доктор Мартіш Шойєн. Зараз він розпродує частину своєї колекції.

Як повідомляло BitukMedia, Національний музей історії України виставить унікальну пам’ятку Київської Русі – вирізьблену кам’яну плиту Х-ХІІІ ст. із зображенням “Святого воїна”. Це перший відомий подібний об’єкт за останні 100 років. Зловмисники намагалися продати його через інтернет, але втрутилася поліція.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі