Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайшлися через 80 років – давні артефакти повертаються до Японії

Важливо

Американське ФБР повернуло на японський острів Окінава 22 артефакти ХІХ і XVIII ст. Їх випадково знайшла на горищі родина зі штату Массачусетс. Предмети викрав під час Другої світової батько нинішніх власників будинку.

Про це повідомляє The Guardian.

Битва за Окінаву, відома як “Сталевий тайфун” у США та “Сталевий дощ” у Японії, тривала 82 дні і закінчилася 23 червня 1945-го.

Майже через 80 років діти одного із американців, який брав участь у битві, перебирали мотлох на горищі будинку нині померлого ветерана, і знайшли там “щось, що схоже на цінні азійські предмети”. Це були сувої, керамічні вироби і старовинна мапа.

Вони провели самостійне розслідування, і з’ясували, що сувої були у списку викрадених історичних цінностей, який опублікувало ФБР.

Серед предметів були шість розписних сувоїв XVIII і XIX століть, три з яких, ймовірно, були шматками одного цілого. Серед інших предметів були намальована від руки мапа Окінави, датована XIX століттям, а також різні предмети кераміки та гончарства. Також серед знахідок були надруковані листи.

ФБР передали знахідки до Національний музей азіатського мистецтва Смітсонівського інституту у Вашингтоні. Як там з’ясували, на звитках були портрети королівської сім’ї Окінави в яскравих червоних, золотих і синіх тонах, – повідомили у ФБР.

Тепер артефакти повернулися додому. Прізвища людей, які виявили їх, не розкриваються.

Як повідомляло BitukMedia, у селі Кривчик на Хмельниччині у вбиральні психоневрологічного інтернату під штукатуркою знайшли унікальну плиту із османською письменністю. Медичний заклад знаходиться у палаці Крупенських XVII-XIX ст.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі