Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

16-річний підліток зняв фільм про українських добровольців

Важливо

16-річний Олександр Василів родом із села Росільна на Франківщині цього року 24 лютого презентував короткометражку про українських добровольців “День рішення”. Хлопець каже, що мріє, аби на нього звернув увагу Квентін Тарантіно.

Про хлопця розповідає ШоТам.

Сашко каже, що перший його досвід був із відео із власного Дня народження у 10 років. Бабуся прислала стареньку професійну камеру із-за кордону.  На той час старший брат хлопця працював оператором, тому навчив його базової зйомки та монтажу. Тож Сашко сам змонтував ролик про святкування.

Хлопець знімав природу і все довкола, викладав відео у YouTube та Instagram. Разом із сусідом, який на кілька років старший, зняли перший фільм “Пригоди Святого Миколая”. Потім були фільми “Талісман” та Щоденник”, у якому головну роль зіграла двоюрідна сестра Олександра. 

Сашко створював відео для проєкту “Амбасадори дитинства”, де знімав Тіну Кароль та Ольгу Полякову. Із командою проєкту мандрував по усій Україні.

Кілька останніх років мріяв зняти фільм про українських військових, тож тепер реалізував свій задум. Хлопець каже: його надихнуло усвідомлення, що він — режисер, і має продовжувати. 

“Коли ми показали стрічку, то я переживав, чи вдасться виправдати очікування людей: глядачів, команди, акторів — загалом усіх, хто чекав на цей фільм. Коли я почув, що люди в залі плакали, то мені було приємно, бо ми зробили те, що мали. Фільм викликав у всіх емоції, тому вони його пам’ятатимуть”, — пригадує Олександр свою прем’єру стрічки про добровольців “День рішення”.

“Метою фільму було присвятити його українським добровольцям, показати реалії війни та зробити так, щоб стрічка відгукнулася в серці кожного українського патріота. Ми дякуємо Збройним силам України за те, що можемо почуватися в безпеці, творити та допомагати їм надалі”, – каже юний режисер.

Швецію у фільмі “День рішення” знімали у Івано-Франківську, а окопи та бойові дії – неподалік рідного села Олександра. У стрічці знялися два брати, які є військовими.

Під час прем’єри команді вдалося зібрати понад 7 тис. грн, $120 та сто євро. Серед глядачів провели розіграш, де головним лотом став браслет головного героя, який йому на фронт сплели із бісеру дружина та донька. Всю музику та саундтреки до фільму створив музикант BSA спеціально для стрічки.

Найприємніше для нього – це чути відгук людей, зізнається хлопець. Однак мрією Олександра є те, щоб на нього звернув увагу сам голлівудський режисер Квентін Тарантіно. Хлопець навіть тегнув його в одному зі своїх постів у Instagram.

Як повідомляло BitukMedia, eкраїнський фільм “20 днів у Маріуполі” отримав Оскар 2024. Стрічка визнана найкращою в категорії “Повнометражний документальний фільм”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі