Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Створили VR-тренажер, який має допомогти військовим боротися з фантомними болями (ВІДЕО)

Важливо

Українська компанія Advin розробила медичний VR-тренажер для реабілітації. Його мета – допомогти військовим і цивільним з ампутаціями справлятися з фантомними болями. Тепер VRNOW встановлюють у реабілітаційних центрах.

Про це розповідає The Village.

Українські айтівці спільно з психологами і фахівцями з реабілітації створили тренажер VRNOW. Це медичний симулятор у віртуальній реальності з вбудованою механікою нейрореабілітаційних фізичних вправ для пацієнтів, які мають порушення опорно-рухового апарату, отримали мінно-вибухові травми та мають фантомні болі внаслідок ампутацій.

На тіло пацієнта встановлюють спеціальні датчики, які дають можливість керувати 3D-аватаром. Клінічні випробування показують, що VR-терапія підвищує рухові функції пацієнтів на 20% та полегшують фантомний біль на 41%, кажуть у компанії.

В режимі VirtualLimb Mode, спеціально розробленому для пацієнтів з фантомним болем, тренажер дозволяє значно поліпшити стан та зменшити рівень больових відчуттів. Пацієнт з ампутованою кінцівкою бачить її реалістичний повноцінний вигляд на своєму 3D-аватарі у віртуальному просторі та виконує спеціальні вправи, сприймаючи віртуальну кінцівку за власну. 

Тренажер має кілька віртуальних середовищ для реабілітації: тренувальна кімната, спортивна зала і кухня. До кінця 2024 року також обіцяють завершити розроблення функції сплаву по Дніпру за допомогою VR. Це середовище стане поєднанням ментальної релаксації і розвитку діапазону та амплітуди рухів рук пацієнта.

Компанія Advin працює над впровадженням VR-тренажера в медичні центри. За їхніми словами, готовність включити технологію в реабілітаційні програми вже висловили: центр “Незламні” у Львові, “Модричі” у Львівській області, а також міська лікарня №4 у Дніпрі.

У компанії запевняють, що VRNOW вже отримав сертифікат відповідності в кінці 2023 року. VR-тренажер уже працює в реабілітаційному центрі “Шлях до здоровʼя” в Дніпрі. У планах розробника – зробити проєкт частиною державних протоколів з реабілітації.

Раніше BitukMedia дістало поради від військової психологині Ольги Еверт про те, як правильно спілкуватись з людьми, які мають бойовий досвід.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі