Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Давали тільки 9 місяців: одужав пацієнт зі смертельною пухлиною мозку

Важливо

Єдина людина у світі, яка отримала новаторське лікування раку мозку, почувається добре через майже півтора року. Йдеться про 41-річного Бена Тротмана. Британець брав участь у клінічному дослідженні з використанням імунотерапії для лікування його гліобластоми, інвазивного росту клітин у мозку.

Про це повідомляє The Guardian.

Благодійна організація National Brain Appeal, яка фінансувала лікування, надала позитивну інформацію про стан Тротмана через 16 місяців після початку його лікування в листопаді 2022 року.

Медики діагностували в чоловіка гліобластому (агресивну форма раку, що спричиняє ріст пухлин у мозку) в жовтні 2022-го. З таким діагнозом середня тривалість життя хворого не перевищує дев’яти місяців.

Ще з початку 2000-х років таку форму онкології намагаються лікувати променевою або хіміотерапією. Далі проводять операцію, щоб вирізати більшу частину пухлини.

Однак кінцевий результат такої схеми лікування завжди був невтішним, каже доктор Пол Малхолланд, провідний фахівець з раку головного мозку в лікарні Університетського коледжу Лондона. Інколи пацієнти входили в ремісію, проте зрештою переважно завжди хвороба поверталася та швидко вбивала пацієнта. Інколи пухлина могла вдвічі збільшитися лише за сім тижнів після лікування.

Пол Малхолланд запропонував своїм пацієнтам перед стандартним курсом лікування пройти курс імунотерапії. Цей метод активізовує захисні функції організму та посилює його боротьбу проти ракових клітин.

Єдиним, хто погодився, був Бен Тротман. Результатом експерименту стало те, що після застосування запропонованої схеми в мозку чоловіка не виявили пухлини. Доктор Малхолланд заявив, що імунна система Тротмана самостійно знищила ракове утворення.

Бен Тротман, інвестиційний банкір JP Morgan із Західного Сассекса, почав стандартне лікування в січні минулого року, а зараз продовжує щомісячну хіміотерапію. “Звичайно, ми не знаємо, що чекає нас в майбутньому, але лікування імунотерапією та обнадійливі результати аналізів далють нам з Емілі трохи надії”, – каже чоловік.

Доктор Малхолланд переконаний: результати цього експерименту допоможуть винайти ефективні ліки не лише від гліобластоми, а й інших агресивних типів раку, які зазвичай не піддаються лікуванню.

Гліобластома є доволі агресивним типом онкології. У лікарській практиці відомі лише 5% випадків, коли пацієнти прожили п’ять років після лікування. За це пухлину називають “тихою вбивцею”.

Як розповідало раніше BitukMedia, 13-річний хлопчик з Бельгії став першою у світі дитиною, якій вдалося цілковито одужати від раку – гліоми стовбура головного мозку. Це один з найважчих та агресивних видів раку. Лукас – єдиний з семи пацієнтів вилікувався повністю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі