Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Загублена у морі: таємницю зниклого судна розкрили через 120 років

Важливо

Біля берегів Австралії знайшли судно, яке 120 років вважалося загадково зниклим. Пароплав Nemesis (“Немезида”) перевозив вугілля з Ньюкасла до Мельбурна в липні 1904 року. Але потрапив у сильний шторм біля берегів штату Новий Південний Вельс і зник разом з 32 членами екіпажу.

Про це повідомляє Phys з посиланням на австралійське державне об’єднання наукових та прикладних досліджень (CSIRO).

Те, що сталося, широко висвітлювалося у тогочасних місцевих газетах. Через кілька тижнів після урагану тіла членів екіпажу та фрагменти уламків 73-метрового судна викинуло на берег на пляжі приблизно за 30 км на південь від Сіднея. Але уламки самого судна так і не змогли знайти, як і встановити місце корабельної аварії.

“Немезида” зберігала свої таємниці 120 років, і тільки зараз їх вдалося розкрити. У травні 2022 року компанія Subsea Professional Marine Services, що займається дистанційним зондуванням, обшукуючи дно біля Сіднея в пошуках вантажів, що зникли, випадково натрапила на уламки пароплава. Nemesis знайшли зовсім незайманим приблизно за 26 км від берега на глибині 160 м.

Зображення – CSIRO

Команда CSIRO передусім склала мапу морського дна у високій якості в місці аварії. Це вдалось зробити з допомогою сучасних багатопроменевих ехолотів.

Потім дослідники провели систематичний візуальний огляд всього затонулого корабля за допомогою спеціальної системи підводних камер. А пізніше експерти з морської археології звірили ці знімки зі старими світлинами та ескізами вантажного судна – переконатися, що йдеться саме про Nemesis.

Через 120 років також вдалося встановити причину катастрофи: судно затонуло через те, що шторм вивів з ладу його двигун. Ймовірно, після удару великої хвилі пароплав почав йти під воду настільки швидко, що екіпаж не встиг розгорнути рятувальні шлюпки.

Як розповідало раніше BitukMedia, морські археологи ретельно обстежили морське дно поблизу Дюнкерка (Франція). Пошуки принесли вражаючий результат – вчені виявили 27 кораблів, які затонули під час операції “Динамо”. Нове дослідження дозволило дізнатися про їхнє становище, характеристики та стан у найдрібніших подробицях. Один з них, британський військовий корабель “Кіт” (HMS Keith), вчені навіть відтворили у 3D-моделі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі