Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Єдність рятує світ”: Нацбанк до другої річниці вторгнення випустив вертикальну памʼятну банкноту

Важливо

Національний банк України з 23 лютого 2024 року вводить у обіг нову пам’ятну банкноту під назвою “Єдність рятує світ”. Банкнота номіналом 50 гривень має яскравий та оригінальний дизайн, виконаний вертикально. Це друга пам’ятна банкнота, яку Національний банк випускає з початку повномасштабного вторгнення рф.

Про це розповідає сайт Нацбанку України.

“Єдність рятує світ” має серію ЄС з номерами 0000001—0300000 та підпис голови Національного банку України Андрія Пишного. Її тираж — 300 тис. штук (у сувенірному упакуванні). Дизайн банкноти створив художник Володимир Таран.

Це друга памʼятна банкнота, яку Національний банк випускає з початку великої війни. “Наша нова банкнота — символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка теж гартується”, — сказав голова Національного банку Андрій Пишний.

На лицьовому боці банкноти розміщено стилізований абрис України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення — образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться на захід.

Фото – Національний банк України

У нижній частині, на тлі земної кулі, розміщено стилізоване зображення Європи, від країн якої ніби відходять судини-маршрути допомоги та підтримки України.

Праворуч від водяного знака розміщено наскрізний елемент — стилізований шеврон Збройних сил України, а також спеціальний рельєфний елемент у вигляді кола для людей із послабленим зором.

На банкноті розміщено текст українською та англійською мовами: “Єдність і солідарність з українським народом наближають перемогу України в боротьбі проти російського агресора та рятують світ від хаосу та мороку насилля”. (Unity and solidarity with the Ukrainian people are bringing closer Ukraine’s victory in the fight against the Russian aggressor, and are saving the world from the chaos and darkness of violence).

Фото – Національний банк України

Основне зображення зворотного боку банкноти — композиція зі стиснутих рук. Вона символізує співпрацю, взаємодопомогу, довіру і партнерство на тлі стилізованого тризуба.

Як розповідало раніше BitukMedia, в День закоханих, 14 лютого, Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету “Кохання”. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі