Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дослідження: молоді людиноподібні мавпи люблять дражнитися (ВІДЕО)

Важливо

Діти та підлітки мавп теж вміють “дістати” своїми жарти батьків та всіх оточуючих. Це з’ясували вчені з Інституту поведінки тварин Макса Планка (Німеччина) з колегами зі США, які стежили за мавпами у зоопарках. За словами авторів, жарти були дуже схожі на людські. Зоологи вважають, що це наша спільна спадщина від далекого предка.

Про це розповідає The Guardian.

Дослідники записали та проаналізували близько 75 годин відеоспостережень за шимпанзе, орангутанами, бонобо та горилами у зоопарках Сан-Дієго та Лейпцига, де молодь дражнила родичів.

Загалом вчені зафіксували 142 явні випадки, коли людиноподібні мавпи кепкували і жартували один з одного. Мавпи продемонстрували досить широкий спектр такої грайливої поведінки, дослідники нарахували 18 різних видів “дражнилок”. Найчастіше жартували підлітки віком від трьох до п’яти років.

Так, молоді мавпи могли штовхнути родича й одразу втекти, або простягали якийсь предмет, аби одразу відібрати його назад, налітали на іншого всім тілом, пхали морду в морду іншій мавпі, смикали за “кіски” — особливо це було популярно в орангутанів, які мають довшу шерсть. А також хапали і тягли за різні частини тіла, лоскотали та махали предметами перед носом в інших мавп. Дорослі особини теж демонстрували жартівливу поведінку, але стратегії відрізнялися: вони обирали лоскіт, легкі стусани або поцупити та сховати якусь річ.

Молодий орангутанг смикає матір за волосся. Фото – BOS Foundation BPI

При цьому, коли молоді мавпи хотіли подражнити когось, вони часто використовували елемент несподіванки, підкрадалися зі спини або в момент, коли “жертва” дивилася в інший бік. Крім цього, вчені відзначили чимало моментів, які роблять жарти мавп структурно схожими на людські.

“Що цікаво, ми виявили схожість з дражненням в людських дітей. Коли вони дражнять свою матір, вони, як правило, дивляться на її обличчя в очікуванні реакції. Ми бачимо це і в цих людиноподібних мавп”, – розповіла доктор Ізабель Лаумер з Інституту поведінки тварин Макса Планка.

За спостереженнями, багато молодих мавп люблять дражнитися і дратувати старших, проте часто вони щадили своїх власних батьків.

Автори зазначають, що у дослідженні брали участь представники всіх існуючих родів людиноподібних мавп. І у всіх було виявлено цю грайливу поведінку. Тому можна припустити, що складні когнітивні здібності, такі, як розуміння та очікування реакції іншого, на які має спиратися жарт, розвинулися в спільного предка гоміноїдів ще 13 млн років тому.

Вчені вважають, що така поведінка допомагає перевіряти соціальні кордони інших особин та вибудовувати ієрархію відносин. Реакція інших на жарти та дражнилки, зокрема агресивні та дратівливі, дає молоді життєво важливу інформацію для дорослішання в соціальній групі.

Як розповідало раніше BitukMedia, вченими знайдено ключову відмінність людей від мавп.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі