Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайдено ключову відмінність людей від мавп

Важливо

Запам’ятовування послідовної інформації є основним для людини під час розмов, планування повсякденного життя або навчання. Нове дослідження шведських вчених демонструє, що ця здатність, ймовірно, є унікальною для людини. Навіть найближчі родичі людини, мавпи бонобо, не володіють здатністю запам’ятовувати порядок подій. Вчені знайшли підтверждення тому, що люди стали культурними істотами завдяки своїй пам’яті.

Про це розповідає Phys.

Коли ми розмовляємо зі співрозмовником, плануємо своє повсякденне життя, чогось навчаємось, готуємо їжу, ми автоматично запам’ятовуємо послідовність своїх дій чи порядок, в якому нам надходить інформація. Результати нового дослідження, проведеного вченими з Центру вивчення культурної еволюції при Стокгольмському університеті (Швеція), дозволяють припустити, що це абсолютно унікальна людська риса. Вона і є тією ключовою відмінністю, що відрізняє людину від представників роду шимпанзе родини гомінідів, які за своєю генетичною будовою вважаються найближчими до людини.

Гіпотезу про те, що розпізнавання та точне запам’ятовування послідовної, впорядкованої інформації — виключно людська прерогатива, висунув етолог Йохан Лінд. Він та його колеги проаналізували сотні досліджень за участю птахів та ссавців, серед яких нелюдиноподібні мавпи. Однак для остаточного підтвердження правильності цього припущення, не вистачало даних про те, чи є така здатність в інших вищих приматів.

Фото – Wikipedia

Для цього дослідники провели низку експериментів за участю бонобо (карликових шимпанзе) та людей. У ході експериментів учасникам потрібно було запам’ятовувати короткі послідовності простих символів на екрані монітора. Наприклад, чергування жовтого і синього квадратів: якщо вони з’являються в правильному порядку – спочатку жовтий, а потім синій, то учаснику необхідно було доторкнутися до екрану праворуч, а якщо навпаки, то ліворуч.

І от результат: бонобо повністю провалили всі завдання. Їхня оперативна пам’ять не дозволяла запам’ятати правильну послідовність символів навіть після двох тисяч повторів. Бонобо забували, що бачили квадрат того чи іншого кольору вже через 5–10 секунд після його зникнення з екрану, і не могли відрізнити послідовність “синій перед жовтим” від “жовтий перед синім”, незважаючи на те, що вони повторювалися вже тисячі разів. Люди, як і очікувалося, навчилися відрізняти та запам’ятовувати послідовності практично миттєво.

Такі результати показали, що тільки людина здатна запам’ятовувати послідовну інформацію. Це підтверджує теорію про те, що люди стали культурними істотами завдяки своїй пам’яті.

Дослідження підтвердило гіпотезу про вплив послідовної пам’яті на еволюцію людини. Завдяки їй люди змогли розмовляти різними мовами та планувати свої дії, і досі ця здатність залишається унікальною.

Як розповідало раніше BitukMedia, люди зрозуміли без підказок більше 50% жестів шимпанзе. Можливо, вчені тепер близькі до відкриття давньої мови предків людей та мавп.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі