П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Спільна мова: люди зрозуміли без підказок більше 50% жестів шимпанзе (ВІДЕО)

Важливо

Спробували зрозуміти жести приматів 5 тис. людей, які взяли участь у дослідженні вчених з Університету Сент-Ендрюс (Шотландія). Виявилось, що люди зберігають здатність правильно тлумачити більше половини жестів людиноподібних мавп, навіть якщо не використовують нічого подібного самі. Можливо, вчені тепер близькі до відкриття давньої мови предків людей та мавп.

Про це розповідає ВВС.

Раніше було встановлено, що між іншими приматами, поза людською мовою, теж існує усвідомлене спілкування. Зокрема, в результаті багаторічних спостережень за людиноподібними мавпами було розшифровано понад 80 жестів. Чимало з цих невербальних сигналів використовуються звичайними шимпанзе і шимпанзе бонобо. Ці мавпи вважаються найближчими (що живуть нині) родичами людей. Однак цих жестів немає у людському спілкуванні.

Раніше подібні експерименти з відтворенням відео традиційно проводили задля перевірки, як розуміють один одного примати. А от у новому дослідженні вперше взялись вивчати здатність людей розуміти жести своїх найближчих “родичів”.

Понад 5,5 тис. людей взяли участь в онлайн-грі, в ході якої вони переглядали 20 коротких роликів з демонстрацією 10 найпоширеніших жестів у шимпанзе та бонобо. Люди мали визначити їх значення, обравши з чотирьох запропонованих варіантів.

За словами вчених, розуміння виявилося набагато кращим, ніж очікувалось. Люди правильно інтерпретували жести у понад 50% випадків. При цьому знання контексту (що саме робили мавпи) лише трохи покращило результати. Тобто учасники, яким не повідомляли подробиці, справлялися так само успішно.

Всі людиноподібні мавпи використовують жести, проте люди жестикулюють інакше. Демонструючи учасникам ці відеоролики, науковці виявили, що люди можуть розуміти жести тварин. «Можливо, це частина стародавнього словника жестів, спільного для всіх людиноподібних мавп, серед яких і ми», – зауважила науковий співробітник Школи психології та неврології Університету Сент-Ендрюс Кірсті Грем.

Як так вийшло, що люди розуміють мавп? Автори тільки роблять припущення, щоб пояснити це відкриття. За однієї з версій, ми могли успадкувати цю здатність розуміти інших приматів. За іншою – правильно інтерпретувати сигнали нам допомагають схожий інтелект, фізичні показники та соціальні завдання.

Як повідомляло раніше BitukMedia, міжнародна команда дослідників, яка працювала в національному парку Кідале в Уганді, зняла на відео нехарактерну для приматів поведінку.  А саме – шимпанзе показувала своїй матері зірваний лист, щоб та просто подивилась. Дослідники описали випадок як пробу привернення уваги до предмета жестом у шимпанзе. Спостереження показали, що мавпи не мали конкретної мотивації та користі від цієї дії. Дотепер схожа поведінка була відома лише в людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі