Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Язик у 5 разів довший: медики прооперували немовля з рідкісним синдромом

Важливо

У Львові в Центрі дитячої медицини, створеному на базі лікарні “Охматдит”, вкоротили язик однорічному немовляті. Через рідкісний синдром цей орган у нього був у 5 разів довшим від нормального. В Україні лише двоє дітей мають такий синдром.

Про унікальний випадок повідомляють у лікарні “Охматдит”.

Пацієнт – одесит Левчик. Ще на 32 тижні під час УЗД лікар виявив, що він показує язичка. Це неабияк розчулило майбутніх батьків. Коли ж язичок показався і на повторному обстеженні, батьки почули про підозру на генетичний синдром, який може вплинути на розвиток дитини.

Хлопчик так і народився – з висунутим язичком. “Син народився з язичком, який разів у 5-6 разів більший від язика звичайної дитини. Генетик підтвердив у сина рідкісний синдром Беквіта–Відемана”, – розповіла мама хлопчика Олена.

Так маленький одесит став другою в історії України дитиною, яка народилася з синдромом Синдром Беквіта–Відемана. Йдеться про рідкісну генетичну аномалію, яка спричиняє інтенсивний розвиток різних органів впродовж вагітності. Вона сповільнюється до 8-річного віку дитини. За статистикою, такий синдром виявляють у середньому в однієї дитини на 20 тисяч новонароджених.

Малюк Левчик до операції. Фото – Центр дитячої медицини. Лікарня “Охматдит”

Наразі Левчику 1 рік і 3 місяці. Крім величезного язика, в хлопчика також збільшені внутрішні органи, а одна ніжка довша від іншої на 3 см.

Виправляти такі проблеми варто якнайшвидше, проте найперше слід було взятися за язик, бо він міг створити малюкові проблеми з диханням і прийомами їжі, пояснюють медики “Охматдиту”. Дитина могла їсти лише з пляшечки, оскільки будь-яка тверда їжа випадала з її рота.

За словами медиків, складність операції полягає в тому, що язик Левчика треба було скласти так, щоб хлопчик міг повноцінно дихати, їсти та розмовляти. Задля цього, зокрема, консультувалися з американськими колегами, які працювали у Львові. Після консультації щелепно-лицеві хірурги Центру дитячої медицини прийняли рішення провести Левчику складну операцію.

“Ми маємо досвід видалення частини язика з приводу новоутворів, раніше ми робили схожі операції, але дорослим. До лікування цього пацієнта ми підійшли відповідально, з підсиленням команди американськими колегами”, – розповів керівник Міжрегіонального центру лікування дітей з розщілинами губи і піднебіння Роман Огоновський.

Команда хірургів Центру виконала часткову резекцію язика за сучасною методикою замкової щілини Key hole. Після операції язичок хлопчика майже нормального розміру, й він вперше у житті зміг заховати його до ротика. Попереду у Левчика подальше лікування і реабілітація.

Команда медиків Центру дитячої медицини лікарні “Охматдит”

“Наразі син перевчається пити, їсти та спілкуватися, як це роблять усі дітки, адже раніше він був змушений підлаштовуватися під ті умови, які створював великий язичок”, – додала мама Олена. До речі, за фахом жінка – логопед, тож лікарі Центру спокійні за маленького пацієнта, адже впевнені, що він навчатиметься краще володіти язичком, аби краще розмовляти.

Як розповідало раніше BitukMedia, хлопчика, який проковтнув 20 магнітів, врятували лікарі столичного “Охматдиту”. Всі вони знаходились у різних частинах шлунково-кишкового тракту, проте були зʼєднані між собою. Дитина знайшла магніти в іграшковому конструкторі. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі