Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Космічна хірургія: робот вперше провів операцію на МКС (ВІДЕО)

Важливо

Американські лікарі провели успішну симуляцію хірургічної операції на Міжнародній космічній станції (МКС). Вони використали систему дистанційного керування, щоб за допомогою робота-хірурга MIRA перерізати гумові стрічки, які імітували людські тканини. У майбутньому технологія стане в нагоді, якщо екіпажу станції знадобиться екстрена медична допомога.

Про це пише New Atlas.

Робот, який може виконувати наперед запрограмовані дії або працювати в режимі дистанційного керування, відправили на МКС наприкінці січня, – розповідає пресслужба Університету Небраски. Астронавт та бортінженер Лорал О’Хара встановила spaceMIRA та підготувала його до роботи.

Робот завдовжки близько 76 см і вагою близько 1 кг працював всередині спеціальної експериментальної шафи розміром з мікрохвильову піч. Циліндричний пристрій оснащений двома “руками”: в лівій знаходиться захоплював, в правій – ножиці. Вбудована камера дозволяє оператору спостерігати за діями робота під час його роботи.

Під час експерименту затримка сигналу між Землею та МКС становила 0,5-0,75 с. Аби компенсувати цю затримку, дослідники випробували різні коефіцієнти масштабування, щоб, наприклад, більші рухи на Землі призводили до менших рухів на борту станції.

В експериментальній камері було розміщено 10 гумових стрічок, прив’язаних до металевих панелей. При моделюванні рухів, натягу та текстури тканин завдання хірургів полягало в тому, щоб привести робота в потрібне положення та використовувати його “руки”, щоб схопити стрічку, натягнути її та перерізати.

Операція пройшла успішно. Астронавти вважають це новим кроком у розробці космічної хірургії.

У майбутньому, робот spaceMIRA може стати ключовим елементом для космічних медичних місій — він забезпечить можливість проведення невідкладних операцій в умовах багаторічних космічних польотів. Цю технологію також можуть використати для розробки методів хірургії з дистанційним управлінням на Землі, щоб проводити операції в ізольованих районах.

Як розповідало раніше BitukMedia, Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вперше схвалило препарат для лікування сильного обмороження в дорослих. Ліки зменшують ризик ампутації пальців рук або ніг.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі