Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вирішити проблему доступності ліків: в Україні запрацювала перша мобільна аптека

Важливо

На Харківщині запрацювала перша мобільна аптека. Її завдання – доставляти медикаменти до 80 населених пунктів, де немає стаціонарних аптек. В період воєнного стану мобільні аптеки можуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій.

Про це повідомило Міністерство охорони здоровʼя.

Мобільні аптеки мають вирішити проблему доступності ліків у селах. У пересувних аптеках відпускатимуть як безрецептурні препарати, так і лікарські засоби, що реалізуються за рецептом. Останній може бути паперовим або електронним. 

Пацієнти отримуватимуть інформацію про прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації в регіоні. У мобільних аптеках не продаватимуть наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

Такий транспортний засіб обладнаний касовим апаратом і холодильним обладнанням, має контроль температури та вологості повітря. Автомобіль містить Напис “мобільний аптечний пункт” на автомобілі є обовʼязковим, як і інформація про приналежність до певної аптеки чи аптечної мережі.

Фото – Міністерство охорони здоров’я України

“Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, зокрема й ті, що покриває державна програма “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою”, – зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко під час візиту на Харківщину.

Міністр наголосив, що вартість лікарських засобів у мобільній аптеці не відрізнятиметься від встановленої у загальній мережі аптек. 

А ще, за словами Віктора Ляшка, наразі держава співпрацює з “Укрпоштою” для того, щоб доставляти ліки до усіх регіонів країни за принципом мобільної аптеки. 

Раніше BitukMedia розповідало про депортовану в росію 76-річну українку з Харківщини, яка подолала 4 тис. км, щоб повернутися додому. Зараз жінка мешкає у селищі сама.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі