П’ятниця, 24 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Поки без статі та імені: зоопарк показав дитинча рідкісної горили

Важливо

Зоопарк Праги (Чехія) радіє поповненню. У західної рівнинної горили Дуні народилося дитинча. Йдеться про рідкісний підвид західної горили, який перебуває під загрозою вимирання.

Про це розповідає Радіо Праги.

Малюк, стать якого досі залишається невідомою, народився від десятирічної матері Дуні та 26-річного батька Кісуму. Обидві мавпи належать до західних рівнинних горил. Дуні — донька знаменитої Мойї, першої горили, яка народилася в неволі в Чехії у 2004 році.

Народження нового дитинча є приємною новиною ще й в світлі того, що в зоопарку всерйоз обговорювали перспективу розділити існуючу групу горил і залучити додаткового самця для розведення. Директор Празького зоопарку Мирослав Бобек сказав у заяві для преси, що “наша радість тим більша, що історія знаменитої Мойї триває”.

Мойя, чиє ім’я на суахілі означає “перша”, народилася в 2004 році і пізніше була відправлена до національного парку Кабарсено на півночі Іспанії, щоб запобігти схрещуванню всередині родини Празького зоопарку.

Зоопарк чеської столиці пишається своєю успішною програмою розведення мавп.
Народження дитинчати дуже важливе для всього сімейства горил у зоопарку, оскільки у нього така соціальна структура. У сімействі повинні бути дитинчата, – розповів Ян Менгр, один з місцевих фахівців.

Повідомляють, що нове дитинча здорове, мати годує його без будь-яких помітних проблем. З його іменем ще належить визначитись.

Самка рівнинної горили Дуні з дитинчам. Фото – Zoo Praha

У дикій природі залишилося трохи більше 200 тисяч західних рівнинних горил. Вони мешкають в Анголі, ЦАР, Камеруні, Габоні, Екваторіальній Гвінеї та Республіці Конго. У Демократичній Республіці Конго цей вид вимер. У зоопарках світу утримують понад 500 горил.

Рівнинні горили дрібніші від іншого підвиду – річкових горил. Висота самця у плечах – 1,8 метра, а самки – 1,5. Живуть групами, що складаються з самця та п’яти-семи самок. Розмножуватися починають у дев’ять або десять років. Самки приносять дитинчат раз на п’ять років.

Як розповідало раніше BitukMedia, зоопарк Zoo Miami в американському штаті Флорида повідомив, що у них народилися двоє дитинчат ведмедя-губаня. Це перші новонароджені цього виду у зоопарку з 1998 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі