Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ділянку купили за $1 – родовище гелію на ній може коштувати мільярди

Важливо

Стартап Renergen купив за $1 ділянку у провійнції Фрі-Стейт у Південно-Африканській Республіці у 2013-му. Планували видобувати природний газ. Тепер знайшли під землею “надзвичайне” родовище гелію, що може вартувати мільярди доларів.

Про це повідомляє CNN.

Гелій цінний не лише тим, що ним надувають повітряні кульки. У зрідженій формі його використовують для виробництва чіпів та у апаратах МРТ. Поклади цього газу мають менше ніж 10 країн у світі.

Ділянку, яку придбали стартапери, має площу  187 тис. га. Об’єм родовища – 7 млрд кубічних футів – це близько 200 млн кубометрів. Гелій із нього може коштувати більше $4 млрд. Якщо знайдуться ще запаси, то вартість може зрости до $12 млрд.

Концентрація гелію у газах родовища надзвичайно висока – 3-12%. Для прикладу, у родовищах США концентрація лише 0.35%, і Америка є найбільшим у світі постачальником гелію. У Катарі в родовищах його концентрація лише 0.04%, це інший великий гравець на ринку.

Раніше гелій виробляли в основному виробники вуглеводнів. Гелій є побічним продуктом зрідження метану за технологією LNG. Тепер же видобування газу стане набагато екологічнішим, каже Кріс Баллентайн, кафедра геохімії Оксфордського університету у Великобританії.

Свій перший гелій Renergen видобули ще рік тому, але через витік у вакуумному ущільнювачі холодильної камери з гелієм зупинили роботи. Цього року вони сподіваються такий вийти на ринок.

Як розповідало BitukMedia, у 2023-му “Нафтогаз” відкрив рекордну кількість газових свердловин. Тож голова цього підприємства Олексій Чернишов сподівається, що опалювальний сезон цієї зими Україна зможе прожити завдяки газу власного видобутку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі