П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українські копи врятували від продажу надзвичайно рідкісні археологічні цінності

Важливо

Харківська поліція врятувала від продажу надзвичайно рідкісний археологічний скарб – набір бронзоливарника. Чоловік продавав через інтернет предмети, яким близько 3 тис. років. Вони належать до культури Ґава-голіград.

Про це повідомляє Українська Правда.

Заяву до поліції подав керівник Національного музею історії України Федір Андрощук. Він натрапив на спеціальному сайті на оголошення про продаж рідкісних артефактів. Хотів за них зловмисник 300 тис. грн.

Правоохоронці знайшли зловмисника – це 47-річний харків’янин. У нього вдома знайшли 21 кг предметів, які відносяться до культурних цінностей.

Співробітник Національного музею історії України Максим Левада розповів, що скарб є дуже цікавим, оскільки складається із казана та уламків серпів. Це набір майстра, який використовував зламані знаряддя праці, як сировину.

“В історії людства бувають такі періоди, коли певні території відчувають голод на бронзу. І тоді старі предмети починають переплавлятися, перероблятися”, – пояснює Левада.

“Скарби майстрів завжди маркують древні шляхи. В той час майстрами ставали люди, які не мали власної землі або не мали можливості її обробляти. Тож, щоб вижити, треба було багато виготовляти, швидко рухатися оцими маршрутами і продавати. Тому якщо ми це зможемо дослідити, то з’ясуємо багато інформації, яку у нас з вами ледь не вкрали”, – каже науковець.

Ґава-голіградська культура — археологічна культура бронзової та ранньої залізної доби. Була поширена в Східних Карпатах і Подунав’ї. Ймовірно, її носіями були фраки та іллірійці.

Як розповідало BitukMedia, італійські вчені вивчили розташування насічок на кам’яному диску, виявленому в стародавньому городищі Рупінпікколо. Вони припускають, що цей артефакт є мапою зірок, а його 28 точок відповідають астеризмам із сузір’їв Скорпіона, Оріона, Тельця та Кассіопеї.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі