Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про сина видатного “Каменяра” (ВІДЕО)

Важливо

З 8 лютого в українському прокаті можна буде побачити фільм “Інший Франко”. Стрічка присвячена видатному синові великого батька — Петру Франку, науковцю, льотчику, одному із засновників української авіації. Фільм мав зʼявитись у кінотеатрах ще у 2020 році.

Перед Новим роком кінокомпанія Ganza Film випустила трейлер біографічної драми “Інший Франко”.

Як повідомляє прес-служба дистриб’ютора Adastra Cinema, фільм розповідає про сина великого “Каменяра” Івана Франка – Петра. Він був одним із засновників організації “Пласт”, льотчиком і засновником авіації в Галицькій армії, науковцем із 36 науковими патентами на винаходи, депутатом Верховної Ради УРСР. Молодший Франко був репресований радянською владою, вивезений у Сибір та дорогою загинув за загадкових обставин.

“Інший Франко” – повнометражний дебют режисера Ігора Висневського.

Головну роль у фільмі зіграв В’ячеслав Довженко – лауреат премій “Золота дзиґа” та “Кіноколо” за роль у фільмі “Кіборги”. Актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв (“Мамай”, “Хайтарма”, “Кіборги”, “Додому”, “Захар Беркут”) зіграв колишнього друга Петра, який стає на інший політичний шлях у буремні часи початку радянської окупації України. Дружину Петра Франка грає акторка Івано-Франківського драмтеатру та зірка фільму “Відблиск” Валентина Васяновича Надія Левченко. А доньку головного героя втілила на екрані зірка українського серіалу “Школа” Ірина Кудашова.

Саундтрек для стрічки “Інший Франко” записала вокальна формація “Пікардійська Терція”.

Зйомки фільму проходили, зокрема, у Львові у Стрийському парку, та меморіальному музеї “Дім Франка”. Спеціально для виробництва було збудовано репліку літака Першої світової війни моделі “Альбатрос”, яка була позначена бортовим номером LVGC-15960. Саме з таким самим бортовим номером літав Петро Франко.

Під час роботи над фільмом його творці проводили консультації з родиною Петра Франка та працівниками музею “Дім Франка”, щоб створити об’єктивну картину життя та роботи науковця та політичного діяча. Як розповідає УНІАН, метою своєї роботи вони називають відновлення історичної справедливості та намір знову зробити ім’я ще одного Франка відомим, а його спадок – важливим. 

Як розповідало раніше BitukMedia, документальний фільм-свідчення “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова представить Україну на 96-й премії Американської кіноакадемії “Оскар”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі