П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вважає своєю “дитиною” – розробник вимагав через суд надати патент своєму ШІ

Важливо

Американський винахідник Стівен Талер вимагав визнання авторських прав за його розробкою – штучним інтелектом DABUS. Стівен та його дружина Карен не мають дітей, тож вважають своїм “дитям” ШІ. Переконують – він здатен на спектр людських емоцій та почуттів. Верховний суд Британії відмовив у задоволенні позову.

Про це повідомляє Reuters.

Специфікою Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentienc (DABUS) є те, що він генерує ідеє самостійно, без участі людини. Це дає підстави Талеру вважати, що його розробка наділена свідомістю, може мріяти, відчувати емоції та навіть творити для власного задоволення.

Талер подав дві заявки на патенти у Великій Британії ще у 2018-му – на “Харчовий контейнер” та “Пристрої та методи для залучення підвищеної уваги”. У документах науковець чесно вказав, що винахідником є машина для творчості DABUS.

У 2021 році Апеляційний суд Англії та Уельсу відкликав заявки. Представник винахідника, професор Райан Ебботт з Університету Суррея, який є автором книги “Розумний робот: штучний інтелект та закон”, оскаржив рішення у Верховному суді Британії.

Однак Верховний суд відмовився визнавати DABUS винахідником, оскільки він “не є фізичною особою”, тобто людиною, а отже не може бути винахідником. Винахідником може бути лише людина – це ключова вимога у Законі 1977 року. Таке рішення прийняли 20 грудня 2023 року.

Усе було б простіше, якби Талер вказав, що винахідником є він, а DABUS є просто “дуже складним інструментом”. Але розробник та його дружина Карен вважають ШІ своєю “дитиною”, тому питання для них було принциповим. Відмову надати патент Талер називає дискримінацією ШІ.

Талер подавав заявки у різних країнах, але практично скрізь отримав відмову. Лише Комісія з інтелектуальної власності у ПАР зареєструвала патент на ім’я DABUS.

Як повідомляло BitukMedia, використовувати штучний інтелект (ШІ), зокрема ChatGPT від OpenAI, дозволили органам судової влади Великої Британії. За новими правилами, судді зможуть довірити нейромережам частину роботи, однак проводити юридичний аналіз мають самостійно.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі