Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Австралійці фотографують різдвяних жуків. Навіщо?

Важливо

Біологи закликали австралійців фотографувати різдвяних жуків — комах, які з’являються напередодні зимових свят. Вчені сподіваються оцінити популяцію цих жуків, а також уточнити, де комахи мешкають. Вдалось зібрати вже понад 8 тисяч фото жуків, серед яких є знімки дуже рідкісних видів.

Про це повідомляє New Atlas. 

Коли йдеться про австралійських тварин, першими на думку спадають кенгуру, коали, качкодзьоби або навіть крокодили-вбивці. Однак є крихітна райдужна група жуків, які з’являються кожного Різдва і займають особливе місце в серцях людей. Вони відомі як різдвяні жуки.

Різдвяний жук — це не один, а цілих 36 видів великих комах з роду Anoplognathus. Майже всі є корінними мешканцями Зеленого континенту, і протягом багатьох років їхня кількість, як припускають, зменшується.

Австралійців просять взяти участь у першому в історії “Підрахунку різдвяних жуків” – цивільному науковому проєкті від організації “Безхребетні Австралії” та Університету Сіднея. Вчені сподіваються, що це допоможе зрозуміти, що саме відбувається з улюбленими святковими комахами.

Фото – Australian Museum

Мешканців закликають фотографувати та надіслати зображення iNaturalist, аби біологи нарешті змогли зрозуміти, що відбувається з цією цінною, але дедалі меншою групою комах. Вчені також сподіваються, що це допоможе їм визначити, чи не опинились якісь непомічені види жуків на межі зникнення.

Якою б яскравою не була зовнішність цих жуків, вони також відіграють життєво важливу екологічну роль, забезпечуючи багату білком їжу для ссавців, птахів і рептилій під час вирішальних сезонів розмноження протягом австралійського літа.

Їхні личинки також тунелюють ґрунтовий покрив, насичують ґрунт повітрям і перероблюють органічні речовини, що розкладаються.

Наразі проєкт отримав неймовірну кількість схвальних відгуків: понад 4 тисячі людей по всій Австралії надіслали понад 8 тисяч фотодоказів. Серед них чотири дуже рідкісні види, які залишались непоміченими десятиліттями. Крім того, один з видів — Anoplognathus vietor — вдалося сфотографувати живим вперше, адже до того він став відомим за знімком однієї мертвої особини.

Anoplognathus viriditarsis — різдвяний жук, який походить зі східної Австралії. Фото – Kevin Jäger/iNaturalist/(CC By 4.0)

Є й інші хороші новини. В той час як австралійці протягом багатьох років запитували ентомологів, чи зникли ці жуки назавжди, і задавалися питанням, чи могли зміни клімату зіграти свою роль в їхній потенційній загибелі, ситуація покращується. Цього року вже зафіксовано понад вдвічі більше спостережень жуків порівняно з 2022-м.

Світлини учасників проєкту засвідчили, що ареал розселення комах набагато більший, ніж вважалося раніше. Вчені сподіваються, що проєкт допоможе їм оцінити чисельність різдвяних жуків, а також краще зрозуміти поширення та здоров’я їхньої популяції, аби у майбутньому спланувати заходи із захисту ендемічних комах Австралії.

Як розповідало раніше BitukMedia, столиця Нової Зеландії Веллінгтон радіє появі на світ пташенят ківі. За словами захисників природи, в околицях міста у диких умовах ці птахи не народжувалися вже близько сотні років. Ківі, національний символ Нової Зеландії, є одним з найбільш вразливих птахів світу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі