Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кенгуру може спробувати втопити собаку – вчені знають чому (ВІДЕО)

Важливо

Жовтневе відео з Австралії, як кенгуру намагається втопити собаку в річці, стало вірусним в Мережі. Але, за словами місцевих, це далеко не унікальний випадок, коли сумчасте вдається до такого трюку. Кенгуру виробили стратегію, і в її основі лежить генетична памʼять, – пояснюють зоологи.

Про це розповідає Live Science.

Мік Молоні гуляв берегом річки Муррей з трьома своїми собаками, коли помітив, що один з них, пес Хатчі, зник. Він глянув у бік річки й побачив кенгуру.

“Я побачив кенгуру, що стоїть до пояса посеред річки. Він опустив лапи у воду і просто дивився на мене, – розповідає Мік Молоні. — Далі Хатчі виринув, хапаючи повітря, з рота в нього виливалася вода, і він гавкав на все горло”.

Відлякати кенгуру криками і жестами з берега не вдалося, тому чоловік зайшов у річку, щоб врятувати свого собаку. Молоні опинився віч-на-віч з двометровим кремезним сумчастим, який не збирався відпускати його улюбленця. На відео чути, як чоловік каже: “Відпусти мого собаку” і замахується на кривдника.

Кенгуру відповів ударом, але і Молоні, і Хатчі зрештою благополучно повернулися на берег річки. Про цей випадок BitukMedia вже розповідало докладніше.

Дивне зіткнення, яке сталося 12 жовтня, є останнім зафіксованим двобоєм між кенгуру та домашнім собакою, в ході якого сумчасте намагалося втопити собаку.

Далеко не всі подібні спроби потрапляють на відео, але австралійці кажуть, що такі випадки непоодинокі. Наприклад, у 2020 році маленький песик мало не загинув від лап півтораметрового сумчастого в річці Брисбен, штат Квінсленд. А у 2014-му кенгуру спробував топити одразу двох стафордширських тер’єрів, які загнали його в кут на греблі в Новому Південному Вельсі.

Так за що кенгуру так не люблять собак? Останні – завжди загроза для кенгуру. А все тому, що дуже схожі на динго, одного з найнебезпечніших хижаків Австралії, – пояснюють зоологи.

Динго — собаки, які вдруге здичавіли. Canis dingo генетично знаходяться десь посередині між вовком і сучасною домашньою собакою. Люди, ймовірно, привезли предків сучасних динго на материк 5000–8500 років тому, і собаки поступово призвичаїлися до дієті з сумчастих і рептилій. Сучасні собаки були завезені в Австралію вже після 1788 року – разом з першими кораблями з британськими та ірландськими каторжанами.

Тисячоліттями кенгуру вчилися виживати поруч із динго, які полювали на них зграями і заганяли до знемоги. Сумчасті виробили стратегію, яка добре працює і зараз: стрибати у найближчу водойму та спробувати втопити ворога. Такий самий метод вони інстинктивно застосовують і проти сучасних собак.

Самці кенгуру досить сильні, щоб підвестись і впоратися з чотирилапим противником у воді, пояснюють зоологи. Гігантські сірі кенгуру, як той, що напав на Хатчі, можуть мати до 70 кг ваги. У них довгі, сильні та м’язисті лапи з гострими кігтями. А є ще й інші види, наприклад, великий рудий кенгуру, він ще важчий – до 92 кг.

Не дивно, що власникам собак в Австралії радять і самим остерігатися кенгуру, і стежити за вихованцями.

Як розповідало раніше BitukMedia, вівця з кличкою Шуґар втекла із австралійської ферми п’ять років тому. Останнім часом її помітили серед зграї диких кенгуру. Звідти вівцю забрали та постригли. Кажуть, таким чином врятували її.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі