Вівторок, 21 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Не плутати з контрпропагандою”: Снайдер, Плохій, Грицак та десятки науковців починають дослідження України

Важливо

Близько 50 українських та 40 міжнародних науковців планують дослідити історію земель сучасної України і народів, які їх населяли. Більшість учасників – історики, але також залучать фахівців з природничої історії, зоології, палеонтології та археології. Дослідники планують опрацювати 70 тем — від передісторії українських земель до сьогодення.

Про це пише Babel.

Професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, професор історії й директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак і ще десятки науковців запускають проєкт “Українська історія: глобальна ініціатива”. Залучатимуть фахівців із природничої історії, зоології, палеонтології та археології.

Дослідники вивчатимуть часи від передісторії українських земель до сьогодення. Зокрема, походження людських поселень, поширення індоєвропейських мов, відносини між Грецією та Чорноморським регіоном, Європу епохи вікінгів, Візантію та Київ, ренесанс та реформацію, а також сучасні питання націєтворення та імперії.

До академічної консультативної ради увійдуть політик і дипломат Карл Більдт, митрополит–архієпископ Української Католицької Архиєпархії Філадельфії Борис Ґудзяк, лавреатка Пуліцерівської премії Енн Епплбаум, поет Сергій Жадан, ініціатор проєкту бізнесмен Віктор Пінчук та інші.

“Цей проєкт в жодному разі не є відповіддю на російську пропаганду. Не треба плутати історію з контрпропагандою. Контрпропаганда допомагає краще протистояти пропаганді й відділяти її від правди. Якби це була відповідь росії, вона була б зла, агресивна, а імпульс цього проєкту креативний”, — розповів історик Тімоті Снайдер.

Як розповідало раніше BitukMedia, до України повернули 565 предметів старовини із експозиції “Крим: золото й таємниці Чорного моря”. Вони 10 років перебували в Європі, тепер будуть зберігатися у Національному музеї історії України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі