Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Історії військових і медиків. В Україні демонструють документалку про ЛГБТ-пари, які щодня борються за базові права людей (ВІДЕО)

Важливо

Наприкінці листопада в чотирьох містах України відбудуться передпокази документального проєкту “Ілюзія рівності”. Його герої діляться своїми болісними історіями щоденної боротьби за базові права людини. Стрічку створив Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного.

У документальному фільмі ЛГБТ+ військові та медики разом зі своїми партнерами розповіли про роботу, службу в ЗСУ, кохання, втрати, страхи й нерозуміння, з яким стикнулися у повсякденності.

“Перш за все у фокусі проєкту людина — з почуттями, проблемами та страхами. З великою кількістю щоденної праці, волонтерства та захисту країни. Їхні історії викликають думки про розуміння об’єднання людей в Україні, а не поглиблення поділу між ЛГБТКІ+ і не ЛГБТКІ+людьми. Коли наші героїні та герої розповідали свої історії, мені було боляче і прикро разом з ними, адже, окрім того, що їм складно, як і всім українцям, вони не мають достатньо юридичного захисту у, задавалось би, банальних для інших громадян і громадянок, речах та обставинах. І почасти мають переживання за своє життя, яке не пов’язане із зовнішнім ворогом, — коментує Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного та проєктів з розмаїття.

Своїми історіями поділились Дмитро Гаврилюк, який втратив партнера на війні після чотирьох років стосунків, Ольга Оніпкомасажистка-реабілітологиня та волонтерка й військовослужбовець Дмитро Павлов.

Троє героїв стрічки хочуть показати, що попри неприйняття суспільством і чіпляння ярликів, бути різними — це нормально. Також вони прагнуть привернути увагу до проблеми рівності в українському суспільстві. Йдеться про прийняття Закону про інститут реєстрованих партнерств, особливо під час війни.

Нагадаємо, що законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді у березні 2023-го. Зокрема, завдяки інституту цивільного партнерства зможуть отримати статус близьких родичів одностатеві пари, які наразі не можуть укладати шлюб через обмеження, закладені в Конституції (її положення не можна змінювати в умовах воєнного стану). Реєстроване партнерство також є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб.

Розповіді героїв “Ілюзії” охоплюють широкий спектр почуттів, таких як страхи та нерозуміння, що є знайомими для кожного. Проєкт ставить на меті розширити свідомість та сприяти відкритому висловленню почуттів, щоб кожна людина могла вільно ділитися своєю унікальною історією.

“Для нас важливо було розповісти історію людини, не акцентуючи на гендерній ідентичності. Саме у пострадянському суспільстві й досі існують  спотворені образи, стереотипи та міфи щодо ЛГБТК(ІА+) людей. Через свою життєву історію герої заглиблюються у суть своїх проблем, які для суспільства можуть бути нечіткими та примарними. Однак їхні розповіді спроможні стерти поняття “іншості” та не шукати ворогів там, де їх нема”, — розповідає ​​Олена Кривенко, креативна продюсерка проєкту.

Передпокази документального проєкту “Ілюзія рівності” відбудуться: 24 листопада в Ужгороді, 26 листопада в Івано-Франківську, 28 листопада у Львові та 29 листопада в Києві.

Премєра стрічки відбулась у Міжнародний день толерантності, який відзначають у листопаді. “Ілюзія рівності” також вже доступна на YouTube.

Як розповідало раніше BitukMedia, на стрімінгові платформі Netflix відбулася прем’єра серіалу Heart of Invictus. Він розповідає про учасників минулорічних “Ігор Нескорених” в Гаазі. Показали там і українських військових, серед яких – волонтерка Юлія Паєвська “Тайра”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі