Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

$2 млн за помилку: сторічну марку “Перевернута Дженні” продали з аукціону (ВІДЕО)

Важливо

Рідкісну поштову марку із зображенням літака Curtiss JN-4, відому як “Перевернута Дженні” (Inverted Jenny), продали на аукціоні за рекордні 2 млн доларів. Проданий екземпляр є однією з сотні марок, які надрукували в США в 1918 році.

Про це повідомляє The Washington Post.

Випуск був присвячений відкриттю регулярних поштових авіарейсів між Вашингтоном, Нью-Йорком і Філадельфією у 1918 році. Один тираж марок був надрукований з помилкою: літак Curtiss JN-4 виявився перевернутим.

Ім’ям Дженні пілоти почали називати цю модель літака за абревіатурою біпланів J і N, на базі яких був розроблений Curtiss JN-4.

Помилкова “Перевернула Дженні” 1918 року. Фото – Robert A. Siegel Auction Galleries
Скотт Трепел, президент Robert A. Siegel Auction Galleries, тримає марку “Перевернута Дженні” 12 жовтня перед біпланом Curtiss JN-4H “Jenny” на аеродромі в штаті Нью-Йорк. Фото – Charles Epting/Robert A. Siegel Auction Galleries

Постачальники поспішили вилучили всі браковані вироби, проте один аркуш приблизно на 100 марок вже встигли продати. Спочатку кожна з марок коштувала 24 центи, проте згодом ціна виробу тільки зростала.

Помилкові марки навіть стали частиною поп-культури: “Перевернута Дженні” навіть з’явилася в одному з епізодів “Сімпсонів”.

Чарльз Гек, колекціонер марок, який придбав “Перевернуту Дженні” за понад 2 млн доларів. Фото – Charles Hack

За словами голови аукціонного будинку Скотта Трепела, продана марка “є найкращим екземпляром” з марок, що збереглися. Схоже, що з ним згодний і колекціонер Чарльз Гек. Чоловік назвав “Перевернуту Дженні” “найкращою річчю в історії філателії”. В Гека вже є одна “Дженні”, але він не задумуючись виклав на аукціоні 2 млн доларів за ще одну. Каже, що вважає виріб якісним. Філателіст планує зберігати марку у сейфі, щоб захистити зображення від світла.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Австралії з аукціону продали рідкісну 50-центову монету 1988 року. Лот пішов за 14,7 тисяч австралійських доларів. Цінною і дорогою дрібну монету робить помилка.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі