Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Картину українського художника Івана Марчука продали на аукціоні за €76 тисяч

Важливо

Пейзаж “Тут спокій поселивсь” українського художника Івана Марчука продали за €76,2 тис. ($81,4 тис.) на аукціоні сучасного мистецтва Sothebyʼs в Лондоні. Йдеться про полотно 1982 року з приватної американської колекції.

Про це митець розповів у соціальних мережах.

Іван Марчук наголосив, що ціна картини на аукціоні перевищила попередню оцінку вартості пейзажу майже на 30% — перед аукціоном її оцінювали в €40-60 тисяч. Новий власник картини “Тут спокій поселивсь” невідомий.

“Тут спокій поселивсь” українського художника Івана Марчука

“Сподіваюся, що у моєї “дитини” – щаслива доля”, – написав 87-річний митець.

Рекорд серед творів митця на сьогодні належить картині “Сад спокуси”. В червні 2022 році її продали на благодійному аукціоні Art can help за $120 тис. Це найдорожча ціна, будь-коли сплачена за полотна живих українських митців, повідомили у благодійному фонді “Повернись живим”. Організатор події – український аукціонний дім Goldens – відправив половину отриманих коштів до фонду на потреби ЗСУ.

“Сад спокуси” українського художника Івана Марчука

Іван Марчук — народний художник України (2002), лауреат Національної премії України імені Шевченка (1997). Він створив нову техніку живопису під назвою “пльонтанізм” — нашарування дрібних ліній, з яких будується унікальна композиція кольору та світла.

У 2007-му Марчук потрапив до рейтингу “100 геніїв сучасності” британської газети The Daily Telegraph (у ньому Марчук посів 72 місце). У доробку митця — близько 5 тисяч творів, він провів понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок.

У 1965 році він віднайшов свій авторський стиль у мистецтві, що не вписувався в шаблони соцреалізму, і тривалий час не міг офіційно виставляти свої твори, перебуваючи андеграунді. За це зазнавав утисків і переслідувань з боку органів КДБ.

До 1988 року Спілка художників офіційно не визнавала творчість Івана Марчука, хоча він мав понад 15 експозицій у різних містах колишнього СРСР.

Твори живописця зберігаються в музеях Тернополя, Канівському музеї Т.Шевченка (“Шевченкіана”), галереях і приватних колекціях в Австралії, США, Канаді, Японії.

Як розповідало раніше BitukMedia, ЮНЕСКО планує створити перший у світі музей викрадених артефактів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі